Çocukları Kurtarın örgütü, Suriye'nin kuzeyinde ve doğusunda binlerce kişinin Fırat Nehri'ndeki kirli suların neden olduğu koleraya yakalanma riski altında olduğu konusunda uyardı. Bu salgında en az 24 kişinin öldüğünü, 19 Eylül'den bu yana ülke genelinde binlerce şüpheli vaka bildirildiğini açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün "en kötü senaryoya" hazırlanmanın gerekliliğine ilişkin son açıklamaları, örgütün bölge direktörü Ahmed Al-Mandhari'nin Suriye'deki üç etki alanındaki nüfus ve sağlık yetkililerinin endişelerini artırdı.

Salgının merkez üssü Halep

Suriye rejimine bağlı Sağlık Bakanlığı, önceki gün yaptığı açıklamada, 20'si Halep'te olmak üzere koleradan ölenlerin sayısının 23'e yükseldiğini, teyit edilen vaka sayısının ise 253'e ulaştığını duyurdu.

Bakanlık Facebook üzerinden yaptığı açıklamada Halep'te 180, Deyrizor'da 29, Haseke'de 25, Lazkiye'de 13, Humus'ta 4 ve Şam'da iki kolera vakası kaydettiğini söyledi.

İstatistiklere göre, hastalıktan kaynaklanan enfeksiyonların ve ölümlerin çoğunun kuzeydeki Halep Valiliği'nde kaydedildi. Halep'ten bir doktor (güvenlik nedeniyle adını açıklamayı reddeden), El Razi Devlet Hastanesi'nin şu anda düzinelerce şüpheli kolera vakası aldığını ve tehlikeli vakaları izole etmek için bir merkez gibi bir şeye dönüştüğünü söyledi.

Doktor, Al-Jazeera Net ile yaptığı bir röportajda, Sağlık Müdürlüğü ve birkaç doktorun şehirde hastalığı inkar etmeye ve gizlemeye çalıştığını belirterek enfekte insan sayısının ve son laboratuvar testlerinin alevlendiğini ortaya koyduğunu ve yayıldığını kabul etmelerini istedi.