Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "2022 sonu itibarıyla tek başına tarım ve gıda ürünleri, ihracatı 30 milyar dolar. İnşallah hedefimiz bu yıl sonu itibariyle bu 36 milyar doları tek başına tarım sektöründe gerçekleştirmek." dedi.

Bakan Kirişci, Kırklareli Valiliğini ziyaret ederek, Vali Birol Ekici'den kentte yapılan çalışmalar hakkında brifing aldı.

Valilik anı defterini imzalayan Bakan Kirişci'ye, Vali Ekici el dokuması halı hediye etti.

Kırklareli Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı"na katılan Kirişci, 31 Aralık 1982 yılında Ziraat Fakültesinden mezun olduktan sonra Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde eski adı Devlet Üretme Çiftlikleri olan, bugünkü adıyla da Türkiye Tarım İşletmelerinde bir yılı aşkın görev yaptığını anlattı.

Bakan Kirişci, bugün kendisine mesleki anlamda katkı sağlayan Kırklareli'nde bulunmakta büyük bir mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet yakınlarına ise başsağlığı dileyen Bakan Kirişci, asrın felaketi ile karşı karşıya kalındığını vurguladı.

Depremin çok büyük bir alanı etkilediğini, yaraların en kısa zamanda sarılması için çalıştıklarını anlatan Kirişci, "Çok şükür bu doğal afetin yararlarını güçlü kurumsal kapasitesi ve bu konudaki deneyimleri nedeniyle hızla sarmaya başladık. Dolayısıyla bu çabalar devam ettirildi, önce çadırlar, ardından konteynerler şimdi de bir yıl sonra teslim edilmek üzere inşallah kalıcı konutların temelleri atılmaya başlandı ve süratle dediğim gibi yaralar sarılmaya çalışılıyor." ifadelerini kullandı.

Tarımsal faaliyetlerin yürütülmesi ve aksamaması için 15 bin personel, 5 binde makine parkurunu seferber ettiklerini aktaran Kirişci, bir yandan deprem bölgesindeki vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılarken bir yandan da hayvanların yem ihtiyaçlarını karşılamak için seferber olduklarını, sahipsiz hayvanlara 50 ton mama, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar içinde 16 bin ton civarında yem dağıttıklarını anlattı.

Bölgede yürüttükleri diğer çalışmalar hakkında da bilgi veren Kirişci, "Biz yaklaşık 3,5 milyon litre, akaryakıt dağıttık. Adeta bir petrol istasyonu gibi çalıştık. Vatandaşlarımızın hayvanları için barınaklar dağıttık. Yine vatandaşlarımızın özellikle tulum gibi diğer ihtiyaçlarını karşılamanın çabası içerisinde olduk. 16 bin ton yemi dağıttıktan sonra 1,4 milyar liralık da bu kez nakdi olarak, ayni olarak değil nakdi olarak yem desteği verdik. 13 bin 836 milyar liralık tüm Türkiye'deki destekleri öne çektik. Bunun 3.4 milyar kısmı sadece bu 11 ilimize aitti, bu destekleri de öne almış olduk. Vatandaşımızın üretimle ilgili aksaklık yaşamaması için elimizden gelen bütün gayreti gösterdik." dedi.

HEDEFİMİZ 36 MİLYAR DOLAR

Türkiye'de nüfusla birlikte ülkeye gelen turist sayısının da her geçen yıl arttığını anlatan Kirişci, ülkeyi ziyaret eden turist sayısının 50 milyonun üzerine çıktığını söyledi.

Türk Hava Yollarının 122 ülkeye uçuş gerçekleştirdiğini hatırlatan Kirişci, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türk Hava Yolları 122 ülkeye uçuyor, 225 destinasyona uçuşunu gerçekleştiriyor. 182 milyon kişi Türk Hava Yollarının o milli markamızın iftihar kaynağımızın o ikramlarını yiyerek bu seyahatleri gerçekleştiriyor. Bunlara yapılan bu ikramların da yine bu ülkenin üretimleri olduğu dikkate aldığınızda bunun da önemli olduğunu görmemiz gerekiyor. Türkiye 2002 yılında o gün için 2,8 milyar dolarlık bir ihracatı var ama bugün 30 milyar dolara geldik. 30 milyar dolar ne? Biz göreve geldiğimizde tüm Türkiye'nin sadece tarım değil bakın, Tüm Türkiye'nin o zaman tekstil, konfeksiyon bir numara, otomotiv vesaire diye gidiyordu. Tüm Türkiye'nin ihracat rakamı 36 milyar dolar, şimdi 2022 sonu itibarıyla tek başına tarım ve gıda ürünleri, ihracatı 30 milyar dolar. İnşallah hedefimiz bu yıl sonu itibarıyla bu 36 milyar doları tek başına tarım sektöründe gerçekleştirmek."

Bakan Kirişci, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın bedelini ödediğini, ülkelerindeki savaşlardan kaçan düzensiz göçmenleri Türkiye'ye sığındığını hatırlatarak "Biz böyle bir coğrafyanın yeri geldiğinde bedellerini ödüyoruz. Yeri geldiğinde ev sahipliği yapıyoruz. Yeri geldiğinde bize sığınanlara kapımızı açıyoruz. Çünkü bizim bir kendimize has kadir kültürümüz var. Dolayısıyla böyle bir ülke nüfus artıyor, ülkeye gelen turist sayısı artıyor." ifadelerini kullandı.

TARIMSAL DESTEKLEME RAKAMI

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Bu yıl tarımsal destekleme rakamımız inşallah 55.5 milyar mertebesinde olacak." dedi.

Kirişci, Kırklareli Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı"nda, Türkiye'nin toplam dış ticaret fazlasının 20 yıllık sürede 96 milyar dolar olduğunu söyledi.

Tarım sektörünün büyümeye devam ettiğine işaret eden Kirişci, "Bu yıl tarımsal destekleme rakamımız inşallah 55.5 milyar mertebesinde olacak. Bu sadece tarımın destekleri, bakın 14.4 milyar lira tek başına Kırklareli'ne Tarım ve Orman Bakanlığı olarak tarım kısmında verdiğimiz destekler ve yatırımların tutarı." diye konuştu.

Kirişçi, üreticilerin daha fazlasını hak ettiğini, tarım sektörünün stratejik bir sektör olduğunu belirtti.

Kovid-19 salgınıyla tarım ve gıda sektörünün öneminin bir kez daha anlaşıldığının altını çizen Kirişci, şunları kaydetti:

"Rusya-Ukrayna savaşı çıktı. Yine bir şaşkınlık yaşadık. Allah'tan sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde izlemiş olduğumuz her iki ülke de bizim için, yani Rusya ve Ukrayna'yı kastederek söylüyorum, her iki ülke de bizim için dost ve komşu ülkelerdir deyip birini diğerine tercih etmedik.

Doğru bir politika, milli bir politika, milli bir duruş sergilendiği için 860 civarında geminin geçtiği bir tahıl koridorunu açtık. 6 ay çalıştı, bir 6 ay daha geçti. Şimdi bir iki ay daha yine uzatması var. Temennimiz bunun uzaması."

Bakan Kirişci, geçen yıl bu zamanlarda akaryakıtın 31 liraya kadar çıktığını hatırlatarak, bugün akaryakıtın 21 lira olduğunu söyledi.

Bugün bir yıl öncesine göre gübrenin daha ucuza alınabildiğini ifade eden Kirişci, şöyle devam etti:

"Sadece tarım ürünleri ve gıda sektöründe değil bütün emtia fiyatlarında ciddi bir gerileme bu tahıl koridorunun cari olması, yürürlükte olması sayesinde dünyaya nefes aldık. Millet 'oh be' dedi. Çünkü nereye gideceği belli değildi. Geçen yıl bu zamanlar 1 ton buğday 445 dolardı değerli kardeşlerim.

Bu yıl şu anda buğday almak isterseniz 295 dolar, 300 dolar. Bunları bir rastlantı, bir tesadüf veya iki kişi arasında geçen bir görüşme olarak görürsek kendi ülkemize haksızlık etmiş oluruz. Türkiye herhangi bir ülke değil, Türkiye güçlü bir ülke, Türkiye tarımsal üretimiyle de vazgeçilmez olduğunu gösteren bir ülke oldu."

TÜRKİYE GÜCÜNÜ GÖSTERMİŞ OLACAK

Hollanda'nın adeta Türkiye'yi arka bahçesi olarak görmek istediğine dikkat çeken Kirişci, "Türkiye'de üretim yaptırıp kendisi dünyaya ihraç etmek istiyor. Ama biz bunları yapabilecek zaten güçte ve kudretteyiz. Türkiye bu gücünü inşallah her alanda göstermiş olacak." dedi.

Kirişci, planlı tarımın önemli olduğunu ve bu kapsamda çalışmaların devam ettiğini vurgulayarak, "Biz burada özellikle planlı tarımı mümkün kılan, sözleşmeli üretimi gündeme getiren, ekilmedik bir karış toprak bırakmayan ve üreticinin tamamını çiftçi kayıt işlemi içerisinde veya diğer sistemlerde kayıt altına alıp desteklemeye çalışan bir mevzuatı şu anda kazanmış durumdayız. İnşallah en kısa zamanda Cumhurbaşkanımız bunu onaylar, Resmi Gazete'de yayımlanır. Ama biz her ihtimale karşı zamanı iyi kullanmak için alt mevzuatlar noktasında arkadaşlarımıza talimat verdik. Bu çalışmaları hızla yürütüyorlar. " diye konuştu.

Üreticilerin vazgeçilmez olduğunun altını çizen Kirişçi, tüccarın mağdur edilmemesi kadar üreticinin de mağdur edilmemesinin gerekli olduğuna değindi.

Kirişci, tarım sigortaları, sözleşmeli üretim, "Tarım Cebimde" uygulaması hakkında da sektör temsilcilerine bilgi verdi.

Programda Kırklareli Valisi Birol Ekici, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz da birer konuşma yaptı.