Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, Facebook hesabından yaptığı yazılı açıklamada, yaşanan soğuklar yüzünden elektrik tüketiminin artması üzerine, enerji sektörünü değerlendirdi.

Enerji sektöründeki mevcut durum hakkında doğrudan bilgi aldığını belirten Sadır Caparov, "Sürekli kesintiler olmuyor. Aşırı soğuklar nedeniyle elektrik tüketimi önemli ölçüde arttı, ekipmana yüklenme de arttı. Bu bağlamda, ekipmanı kurtarmak ve olası arızaları önlemek için elektrik geçici olarak verilmiyor." diye konuştu.

Caparov, enerji tüketiminde önlemlerin alınmaması durumunda sadece Kırgızistan'ın enerji sisteminde değil, Orta Asya'daki ortak enerji sisteminde de sistematik bir arızaya yol açabileceğine işaret etti.

"Enerji sektörümüz yarı canlı"

Cumhurbaşkanı Caparov, Sovyetler Birliği döneminde elektrik enerjisini ihraç eder bir durumda olan Kırgızistan'da bağımsızlık yıllarında nüfus 1,5 kat artmasına rağmen ne yazık ki, tek bir hidroelektrik santralinin (HES) inşa edilmediğini ifade etti.

Bundan 31 yıl önce kış aylarında toplam 9 milyar kilovatsaat olan elektrik tüketiminin 2022 ve bu yılın ilk ayında 16 milyar kilovatsaat olduğunu, enerji sektöründeki borcun da 137 milyar som (30 milyar Türk lirası civarında) olduğunu aktaran Caparov, enerji sektörünü "yarı canlı" olarak nitelendirdi.

Caparov, Kırgızistan'ın son 15 yılda kış aylarında toplam 3 milyar kilovatsaat elektrik enerjisini kilovatsaat başına 3 soma (0,65 kuruş) ithal ettiklerini belirtirken maden sanayi kuruluşlarına kilovatsaat başı fiyatı 5,04 soma (1,10 TL), devlet ve orta düzeydeki kuruluşlarına 3,40 som (0,74 kuruş) ve mesken evlere 0,77 tıyın (0,17 kuruş) arz edildiğini kaydetti.

Enerji sektörünün borcunun artmasını önleyecek tedbirlerin de alındığını ifade eden Caparov, "Gelecekte borcu tamamen kapatacağız. Bu amaçla 50'ye yakın orta ve küçük ölçekli HES inşa ediyoruz. Kambar-Ata-1 adlı baraj ve HES yapımı için hazırlıklar devam etmektedir. Yıldan yıla enerji sistemimizin düzeltilmesi için her türlü çabayı gösteriyoruz." dedi.

"Elektrik fiyatına zam yapmasak sektörü kaybedebiliriz"

Caparov, elektrik fiyatına zam yapılmaması durumunda enerji sektörünü kaybedebileceklerine işaret ederek vatandaşlarını enerji sektöründeki durumu tek başına analiz etmeye çağırdı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, "Elektrik üretim maliyetimiz 21 tıyın. Buna enerji sektöründeki emekçilerin maaşlarını, elektrik nakil hatların yenilenmesini, yeni direklerin kurulmasını, eski trafoların değiştirilmesini ekleyecek olursak elektrik enerjisi, kilovatsaat başına 2 som 38 tıyın (52 kuruş) oluyor. Bu nedenle gelecek mayıs ayı itibarıyla mesken abonelerinin tarifesinde kilovatsaat başı fiyatı, 0,77 tıyından (0,17 kuruş) 1 soma (21 kuruş) kadar çıkacaktır." diye konuştu.