Kırgızistan Meclisi, Kırgız-Özbek sınırının belirlenmesine ilişkin anlaşma ve Andican barajının ortak yönetimine ilişkin anlaşmayı onayladı.

Meclis Genel Kurulu, iki ülke arasında 3 Kasım 2022'de başkent Bişkek'te imzalanan Kırgız-Özbek sınırının belirlenmesine ilişkin anlaşma ve Andican barajının ortak yönetimine ilişkin anlaşmayı görüştü.

Yapılan oylamada, iki anlaşma da oy çokluğuyla onaylandı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Meclis Genel Kuruluna hitabında, bu kararın "tarihi" olduğunu belirterek, Kırgızistan ile Özbekistan arasındaki sınır sorunlarını çözdükleri için milletvekillerine teşekkür etti.

Caparov, "Bugün, Kırgızistan ile Özbekistan arasında yıllardır çözülemeyen sınır sorununa son verilmesi gereken tarihi bir gündür." ifadesini kullandı.

Kırgız-Özbek sınırının belirlenmesine ilişkin anlaşmaya göre, Özbekistan, Kırgızistan'a 19 bin 699 hektar arazi verecek.

Andican (Kempirabad) barajının ortak yönetimine ilişkin anlaşmaya göre ise barajın yer aldığı 4 bin 485 hektarlık arazi Özbekistan'a bırakılacak. Ayrıca Özbekistan, Kırgızların su kaynaklarına ücretsiz ve engelsiz erişimini sağlayacak ve su kaynakları üzerine ek yapı inşa etmeyecek.