Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Kıbrıs meselesinin çözümü için sahadaki gerçeklere odaklanılmasının önemli olduğunu söyledi.

Serim, bazı temaslar için bulunduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği'nde gazetecilere konuşan Serim, bakan yardımcılığı görevini üstlendikten sonra ilk yurt dışı ziyaretini KKTC'ye yapmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirterek, KKTC Dışişleri Bakanlığı ile konsolosluk istişareleri gerçekleştirdiklerini aktardı.

Serim, Kıbrıs meselesine de değinerek, "Biz kendimizi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile her daim yan yana durduğumuz ortak bir milli davanın sahibi olarak görüyoruz. Kıbrıs meselesinin çözümü için sahadaki gerçeklere odaklanılması gerektiğini düşünüyoruz. Kıbrıs'ta kalıcı bir çözüme gidecek yolun Kıbrıs Türk halkının müktesep hakları olan egemen eşitliklerin ve eşit uluslararası statülerin tesciliyle açıklanabileceğini anlatıyoruz. Ada'daki iki tarafın statülerinin eşitlenmeden çözümün mümkün olmayacağını yılmadan izah ediyoruz." dedi.

KKTC'nin anayasal ismi ile Türk Devletleri Teşkilatı'na (TDT) gözlemci üye olarak katılmasının önemine işaret eden Serim, önümüzdeki dönemde KKTC'ye üst düzey ziyaretlerin gerçekleşmesinin ön görüldüğünü buna yönelik çalışmaların da sürdüğünü söyledi.

Serim, KKTC'nin kendi ayakları üzerinde duran ve üreten güçlü bir devlet haline gelmesi için tüm imkanların seferber edildiğini vurguladı.

Kıbrıs Türklerine hizmet hedefine yönelik somut projeler gerçekleştirdiklerini kaydeden Serim, "Bugün gerçekleştirdiğimiz konsolosluk istişareleri de aslında aynı amaca hizmet ediyor. Hem vatandaşlarımıza hem KKTC vatandaşlarına nasıl daha iyi hizmet götürebiliriz arayışı içindeyiz. KKTC vatandaşlarının üçüncü ülkelerde konsolosluk yardımı almasına ilişkin anlaşmayı hazır hale getirdik." diye konuştu.

BAŞKONSOLOSLUK

Serim, KKTC temasları esnasında Dışişleri Bakanlığı ile konsolosluk istişareleri gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Bu istişarelerin en son 2015 yılında yapıldığını hatırlatan Serim, "KKTC'yi yurt edinen vatandaşlarımıza yerinde ve hızlı şekilde hizmet sağlamaya çalışıyoruz." dedi.

Serim, Lefkoşa Büyükelçiliğinin konsolosluk işlem hacminin çok büyük olduğunu aktararak, "15 Ocak'ta Gazimağusa Başkonsolosluğumuzu hizmete açarak her iki temsilciliğimizle daha hızlı ve etkin şekilde hizmet vermeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin dış politikasının temel taşlarından birinin insani diplomasi ve vatandaş odaklı yaklaşım olduğuna işaret eden Serim, bu yaklaşımın bugüne kadar attıkları adımlarda kendilerine öncülük ettiğini ve vatandaşlara kolaylık sağladığını vurguladı.

KKTC temasları çerçevesinde başkent Lefkoşa'da bulunan Dışişleri Bakan Yardımcısı Serim, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel ve Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu tarafından kabul edildi.

Serim'in ziyaretlerinde Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu da hazır bulundu.