Kazakistan Parlamentosu'nun alt kanadı Meclis'te 2021'den bu yana milletvekili olan Nazerbayeva, ocak başında ülkede meydana gelen olayların ardından ilk defa açıklamalarda bulundu.

Nazarbayeva, "Bugün parlamentonun meclis üyeliğinden istifa etmeye ve tamamen sosyal, insani, kültürel ve yardım faaliyetlerine odaklanmaya karar verdim." ifadesini kullandı.

Ülkede yaşanan olaylara değinen Nazarbayeva, Kazakistan’da kalkınmanın barış ve birlik olmadan mümkün olmadığını belirterek, "Vatanımızın bugünü ve geleceği, egemenliği ve bağımsızlığı için birlik ve beraberliğimizi göstermeliyiz. Ülkeme ve onun çıkarlarına hizmet etmeye devam edeceğim. Bunun için resmi bir göreve ihtiyaç yok." dedi.

KAZAKİSTAN’DAKİ OLAYLAR

Kazakistan’ın Mangıstav eyaletinde 2 Ocak 2022 tarihinde akaryakıt fiyatlarındaki artan zam nedeniyle başlayan protestolar ülke geneline hızla yayıldı. Almatı’da devam eden gösteriler, ülke genelinde hükumet karşıtı protestolara dönüşmüştü.

Ülkede protestolar hükümetin istifasına rağmen devam etmiş, göstericiler kurucu Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in dokunulmazlığının kaldırılmasının yanında iktisadi düzenin değiştirilmesini ve özgürlüklerin kapsamının genişletilmesini istemişti.

NAZARBAYEV’İN YETKİLERİ KALDIRILDI

Yaşanan olayların ardından, Kazakistan’ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in tüm siyasi yetkileri kaldırılmış ve ailesi ile yakınları da üst düzey görevlerden alınmıştı.