Avrupa Birliği (AB) Konsey Başkanı Charles Michel, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile video konferans yoluyla bir görüşme gerçekleştirdiğini açıkladı.

Michel'in sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre, yapılan görüşmede Kazakistan'ın istikrarı için gerekli desteğin verileceği belirtildi.

Protestolar nedeniyle hayatını kaybeden Kazakistan vatandaşları için başsağlığı dileyen Michel, ülkenin istikrarı, güvenliği için Avrupa Birliği'nin destek vermeye her zaman açık olduğunu iletti.

KAZAKİSTAN'DA NE OLMUŞTU?

Kazakistan'da protestocular LPG'ye (sıvılaştırılmış petrol gazı) yapılan zam ve ülkenin sosyoekonomik olarak kötüye gittiğini gerekçe göstererek gösteri yapmaya başlamışlardı.

Ülkenin güneyinde bulunan Almatı kentinde protestolar hızla şiddet eylemlerine dönüştü, polis araçları ve kamu binaları ateşe verildi. Protestocuları engellemeye çalışan güvenlik güçleri ile çatışmalar yaşandı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, protestolara neden olduğunu düşündüğü hükümetn istifasını kabul etti. Yaşanan gerilimin ülke geneline yayılmasının ardından olağanüstü hal ilan edildi.

Nur Sultan yönetimi, protesto gösterisi yapan insanların devlet binalarını işgal etmesi ve silah kullanması nedeniyle, güvenlik güçlerine operasyon yetkisi verdi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in 7 Ocak tarihinde yaptığı açıklamada, ülke genelinde anayasal düzenin sağlandığı belirtilmişti. Ancak protestocuların bir kısmı vatandaşların mülklerine zarar vermeye devam ediyorlar.

164 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 8 BİN KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Kazakistan İçişleri Bakanlığı, protestolara katılanların tespit edilmesi ve yakalanması için yürütülen çalışmalar sırasında toplam 7 bin 939 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Kazakistan Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı son verilere göre ise olayların başladığı günden bu yana 103'ü Almatı kentinde olmak üzere toplam 164 kişi hayatını kaybetti.