El quds’un haberine göre, Geçen cumartesi, Avrupa Birliği'nin dış politika temsilcisi Joseph Borrell, ülkedeki “demokrasi hakkının ihlalleri” nedeniyle bloğun önümüzdeki dönemde Tunus'a mali yardımını askıya alabileceğini ima etti.

TV 5 Monde'ye konuşan Borrell, Tunus'u “demokrasinin normal seyrine ve normal anayasal yaşama dönmeye” çağırdı.

Son zamanlarda, Başkan Said, hala bağımsız olarak hareket edebilen birkaç hükümet organından biri olan Yüksek Yargı Konseyi'ni feshetmeye karar verirken, 'ülkeyi yolsuzluktan kurtarmaya' çalıştığını vurguladı.

Tunus'un Avrupa’daki finansal destek kanallarına olan erişiminin hasara uğramasının ardından yüzünü Uluslararası Para Fonu’na (IMF) çevirdi, IMF sözcüsü Gerry Rice geçen perşembe günü yaptığı açıklamada, Fonun, Tunus ile yeni finansmanın önünü açan bir reform programı üzerinde müzakerelere yeniden başladığını söyledi.

İLK VE SON ÇARE

Ülkenin siyasi, ekonomik ve finansal kriz yaşadığı bu dönemde, Tunus hükümetinin, nakde erişimde başvurulabilecek kaynak olarak tüm yolları IMF'in kapılarına çıkıyor gibi görünüyor.

Tunus için fon, bu yıl bütçe açığını kapatmak ve Avrupalı ​​bağışçılardan Afrika ülkesine yapılan yardımı askıya almak veya azaltmak için atılacak herhangi bir adımı zararsız atlamak için bir can simidi olacak.

Tunus'un Uluslararası Para Fonu ile yaptığı görüşmelerin tarihi Mayıs 2021'e kadar uzanıyor ve bugüne kadar bu görüşmeler, finans kuruluşunun hükümet tarafından sunulan bir ekonomik reform programını kabul etmesinden önceki teknik görüşmeler safhasında yer alıyor.

2016 yılında Tunus'a sağlanan 2,88 milyar ABD doları tutarındaki son fon kredisinde, o dönemde hükümetle yaşanan gelişmelere ilişkin anlaşmazlıklar nedeniyle fon tarafından kredinin yeni dilimlerinin ödenmesinde bazı gecikmeler yaşanmıştı.