Taliban hareketinin geçtiğimiz yazın sonunda Afganistan'ın tamamını ele geçirdiği süreçle ilgili yeni bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Konuyla ilgili AP'e konuşan eski Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, dönemin Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi aniden terk etmesinden ötürü kaosu durdurmak için Taliban'ı kente kendisinin davet ettiğini açıkladı.

Taliban'ı 'nasıl ve neden davet ettiği'ni de açıklayan Karzai, 'Şehrin kaosa teslim olmaması, ülkenin ve işyerlerinin yağmalanmaması için' böyle bir karar aldığını ifade etti. Karzai Associated Press röportajında, ülkenin ve halkın korunması için durumun zaruret haline geldiğini belirtirken aynı zamanda Gani'nin ülkeyi terk etmesinin ardından durumu anlayabilmek için Bismillah Han ve polis güçlerine ulaşmak istediğinde kimsenin 'ortada olmadığını' söyledi.

Esasen Taliban'ın Kabil'e davet edilmesinden önce Katar'daki Taliban heyetiyle Eşref Gani, Abdullah Abdullah ve 15 kişilik bir heyetinin Doha'da görüşeceğini belirten Karzai, Taliban'ın görüşmeler boyunca kentin çevresindeki güçlerinin içeri girmeyeceğine dair teminat verdiğini de kaydetti. Kentin Taliban tarafından 20 yıl sonra tekrar ele geçirilmesinin hemen öncesinde şehirdeki hareketliliği fark ettiğini söyleyen Karzai, Taliban güçlerinin kente gireceğini öğrenmesi üzerine Doha ile iletişime geçtiğini ve aynı teminatın tekrarlandığını da sözlerine ekledi. Aynı gün saat 14.45'te eski Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeden kaçtığını ve daha sonra şehirde ordu komutanı, polis gücü yahut askeri birim kalmadığını anlayan Karzai, 'kaosu önleme' mecburiyetinin bu sırada ortaya çıktığını söyledi.

KARZAİ TALİBAN'I NASIL TANIMLIYOR?

AP röportajında Taliban'ı tanımlaması istenen Hamid Karzai, "Onları ancak 'Afganlar' olarak tanımlayabilirim. Son 40 yılda diğer tüm Afganlar gibi hayatlarını büyük zorluklar içerisinde geçiren Afganlar. Kendi tarihimiz açısından oldukça zor bir dönemden geçtik. Afganlar olarak bizler her anlamda hatalar yaptık. Uluslararası toplum ve bizimle birlikte sürecin içerisinde olanlar da çok büyük hatalar yaptı. Artık hepimiz bunu anlamak ve yaptığımız hataları anlayıp düzeltmek zorundayız" ifadelerini kullandı.