Hükümet krizinin aşılmasının yolunun seçim olduğunu belirten Karadağ Başbakanı Zdravko Krivokapic, meclise erken seçim çağrısında bulundu.

Koalisyon ortaklarından Birleşik Reform Hareketi’nin (URA) hükümete karşı güvensizlik oylaması önergesi vermesi sonrasında Krivokapic, parlamentonun görev süresinin kısaltılması ve erken seçime gidilmesi çağrısında bulundu.

RUS YANLISI PARTİLERDEN BOYKOT

Karadağ’daki koalisyon, Sırbistan ve Rusya yanlısı Demokrat Cephe’nin boykot uygulamaları nedeniyle dağılma noktasına gelmişti.

Karadağ Boşnak Partisi Genel Başkanı Ervin İbrahimoviç, Karadağ’da hükümet krizinden çıkışın Avrupa yanlısı tüm siyasi grupların bir araya gelerek bir azınlık hükümeti teşkil etmesinde olduğunu söylemişti.

SİYASİ KRİZ GİDEREK DERİNLEŞİYOR

Başbakan Krivokapic liderliğindeki mevcut hükümet 4 Aralık 2020’de göreve başladı.

Karadağ’ın Geleceği için Sırp yanlısı, Barış Bizim Milletimiz ve Beyaz Üzerine Siyah olmak üzere üç koalisyondan 41 vekil çıkarıldı.

Üç blok, Ağustos 2020’de parlamentodaki 81 sandalyenin 41’ini kazanmış ve Cukanoviç’in DPS’sini iktidardan indirmişti.

Bu tarih itibariyle Karadağ’da yaşanan siyasi krizler bitmek bilmiyor. Şimdi de hükümetin ortaklarından Dritan Abazoviç azınlık hükümeti kurulması için bir öneride bulundu.

Beyaz Üzerine Siyah ve Sosyalist Halk Partisi 15 Aralık’ta muhalefetteki Boşnak Partisi ve iki etnik Arnavut koalisyonuyla bir anlaşma imzaladığında, diğer iktidar blokları onları hükümeti baltalamakla suçladı.