Kamboçya'da mayın temizleme uzmanları, Ukraynalı 15 meslektaşına eğitim vermeye başladı.

Ülkedeki mayınların ve patlamamış mühimmatların temizlenmesini denetleyen Kamboçya Mayın Eylem Merkezi (CMAC) tarafından Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı desteğiyle düzenlenen bir haftalık eğitim programının bugün başladığı belirtildi.

CMAC Genel Müdürü Heng Ratana’nın açıklamasına göre, Ukraynalı ekip, Kamboçyalı uzmanlar tarafından Mayın Eylem Teknik Enstitüsü'nde eğitilecek ve program kapsamında ülkenin mayın temizleme sahalarını ziyaret edecek.

Eğitimin, Japonya üretimi bir mayın tespit cihazı da dahil teknoloji aracılığıyla mayın temizlemeye odaklandığını bildiren Ratana, eğitimin yanı sıra Ukrayna’ya gönderilmesi beklenen Kamboçyalı mayın temizleme uzmanı sayısının ve gidecekleri bölgelerin henüz kesinleşmediğini belirtti.

Kamboçya Başbakanı Hun Sen, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Kasım 2022'de telefonda görüşmüş ve Rus güçlerinin işgal ettiği yerlere döşediği mayınların çıkarılması amacıyla Ukraynalı personelin eğitilmesi için Japonya ile işbirliğinde bir ekip gönderileceğine dair söz vermişti.

"Kara Mayınlarının Yasaklanması için Uluslararası Kampanya (ICBL)" girişiminin 2020 raporuna göre, kitlesel anti personel mayın kirliliğinin olduğu ülkeler arasında Kamboçya da bulunuyor.

Kamboçya'da Vietnam Savaşı ve iç savaş yıllarından kalma 6 milyona yakın patlamamış mayın olduğu tahmin ediliyor.

Kamboçya Mayın Eylem ve Mağdur Destek Kurumunun verdiği bilgilere göre, 1979-2021 yıllarında 19 bin 806 kişi kara mayınları ve diğer patlayıcı savaş kalıntıları nedeniyle hayatını kaybetti.