İtalyan savunma sanayii şirketi Leonardo, Katar Hava Kuvvetleri'nin kullanımına sunulmak üzere 6 adet M-346 eğitim ve hafif taarruz uçağı satıldığını duyurdu.

Defense News'te yer alan habere göre, Katar Hava Kuvvetleri’nin pilotlarına M-346 uçakları ile eğitim vereceği belirtildi.

ASKERİ GEÇİT TÖRENİNDE GÖRÜCÜYE ÇIKTI

İlk kez 2011 yılında M-346 eğitim uçağı sattığını duyuran Leonardo, anlaşmanın yapıldığı karşı tarafın bilgilerini gizli tutmuştu.

Ancak Katar'ın Ulusal Kuruluş yıldönümünde düzenlenen askeri geçit töreninde, M-346 jetlerinden üçünün uçuş gerçekleştirdiğinin görülmesi üzerine, anlaşmanın gizli tarafı ortaya çıkmış oldu.

Şirketten yapılan açıklamada, Katar ve Leonarda arasında Kasım 2020'de imzalanan satın alım anlaşması ile Katar Hava Kuvvetleri'ne 6 adet M-346 eğitim ve hafif taarruz uçağı sağlandığı belirtildi.

Leonardo, daha önce Singapur'a 12, Polonya'ya 16 ve İsrail'e 30 adet M-346 uçaklarından satmıştı.

M-346 EĞİTİM VE HAFİF TAARRUZ UÇAĞI

M-346 uçakları, yeni nesil savaş uçaklarına pilot yetiştirilmesi amacıyla kullanılmaktadır.

Dörtlü dijital uçuş kontrol sistemine sahip olan uçaklar, ek üç harici yakıt tankı ve 1.375 deniz mili menzili ile muadillerine kıyasla ön plana çıkmaktadır.

Katar ile yapılan anlaşma sonrası satışı yapılan uçak sayısı 82'ye çıkmış oldu. Leonardo'nun yakın bir zamanda Türkmenistan, Nijerya, Polonya ve Kolombiya ile de görüşme gerçekleştireceği bildirildi.