Çin'in, Kovid-19 salgınının başlamasının ardından uyguladığı sınırdaki kontrol tedbirlerini 8 Ocak'tan itibaren kaldırmasıyla kapılarını dünyaya açmasının ardından İsviçre ile karşılıklı direkt uçuşların başlayacağı tarih konusundaki belirsizlik sürüyor.

İsviçre devlet televizyonu RTS'nin haberine göre, gelecek hafta İsviçre'nin Cenevre şehrine Çin'den direkt uçuşların başlaması beklenirken Çin Hava Yolları, 26 Ocak ile 2 Şubat arasındaki seferleri talep yetersizliği sebebiyle iptal etti.

Çin Hava Yolları, Pekin ile Cenevre arasında 3 yılın ardından ilk direkt uçuşun başlaması için yeterli rezervasyon yapılmadığını doğruladı.

Bir sonraki Cenevre ile Pekin arasındaki direkt uçuşun 9 Şubat'ta yapılması planlanırken Çinli hava yolu şirketi, bu sefer için yeterli sayıda rezervasyon yapılmasını bekliyor.

İsviçre Uluslararası Hava Yolları ise iki ülke arasında direkt uçuşların yeniden başlayacağına ilişkin henüz karar almadı.

Çin'in, salgın sürecinde pasaport vermeyi durdurması ve pasaport yenileme hizmetlerinin de yavaş olması, Çinli turistlerin İsviçre'ye veya diğer ülkelere seyahatlerini zorlaştıran etkenler arasında yer alıyor.

Pekin yönetiminin şu anda turist veya eğitim vizesi vermemesi, sadece ticari vize vermesi de Çinli turistlerin ülke dışı seyahatini etkiliyor.

Çinli turistlerin şu anda ülke içinde yolculuk yaptığı veya diğer Asya ülkelerini tercih ettiği belirtiliyor. Öte yandan Çinli turistler, Çin Yeni Yılı kutlamaları nedeniyle ailelerinin yanında kalmayı tercih etti.

İsviçre Devlet Göç Sekreterliği, Çinli turistlere yönelik vize verilmesi konusunda herhangi bir kısıtlamanın olmadığını belirtiyor.

Çin, Kovid-19 salgınının başlamasının ardından Mart 2022'de tüm vizeleri iptal ederek sınırlarını dünyaya kapatmış ve uçuşlara sınırlama getirmişti.