Ekim 2018'de İsrail Kültür ve Spor Bakanı Miri Regev, benzeri görülmemiş bir resmi devlet ziyaretiyle Abu Dabi'yi ziyaret eden ilk İsrailli oldu.

İlk kez bir judo turnuvasında İsrail milli marşının çalındığına tanık oldu ve daha sonra Şeyh Zayed Ulu Camii'ni ziyaret ederek ziyaretçi defterine İbranice “Herkes için iyi bir yaşam ve barış diliyorum” yazdı.

UAE Israel

Miri Regev İsrail'de askeri sözcü olarak da görev yapmış ve bu dönem içinde rahatsız edici açıklamalarla gündeme gelmişti. Regev, İsrail içindeki Afrikalılar için 'kanser' nitelemesini kullanmış ve aynı zamanda Filistinli liderelere de suikast düzenlenmesi gerektiğini savunmuştu.

İsrail'in yeni aşırı sağcı hükümetinde görev yapan Regev, Dubai'ye yaptığı son ziyareti sonrası iki ülke ilişkilerini daha da gerecek açıoklamalaerda bulundu. Regev, "Dubai'yi sevmedim. Oraya geri dönmeyceğim." dedi.

Regev'İn bu açıklaması ise BAE ve diğer Arap devletleri ile gerilen ilişkilerin tam ortasında geldi.

Ulaştırma Bakanı Miri Regev bugün yaptığı konuşmada, Dubai'yi ziyaret etmekten hoşlanmadığını ve İsrail'in Arap ülkeleriyle bağları normalleştirmeye yönelik son çabalarının ön saflarında yer alan Birleşik Arap Emirlikleri'ne geri dönmeyeceğini söyledi.

BAE'ye karşı kışkırtıcı tavırları, İsrail'in sertlik yanlısı hükümeti ile İsrail'le barış yapan Arap ulusları arasındaki artan gerilimin ortasında gelmesi ise dikkat çekti.

Rgev'İn bu açıklaması sonrası Dışişleri Bakanı Eli Cohen, "Dubai'yi seviyorum ve 2022'de BAE'yi ziyaret eden milyon İsrailli de öyle" başlığıyla Dubai hükümdarıyla çekilmiş bir fotoğrafını tweet atarak Likud bakan arkadaşının gafının etkisini yumuşatmaya çalıştı.

BAE ile ilişkiler, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun hükümetinin başa gelmesinden bu yana sert görünüyor.

Abu Dabi, Salı günü Katar ve Suudi Arabistan'a katılarak Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in bu hafta Paris'te içinde Ürdün ve Batı Şeria toprakları "Büyük İsrail" haritasının yer aldığı bir podyumda dururken Filistin ulusunun var olmadığını söylemesini kınadı.

Emirlik Dışişleri Bakanlığı, "nefret ve şiddet söylemiyle yüzleşme" gereğini vurgulayarak hem haritayı hem de açıklamaları kınadığını açıkladı. Bununla birlikte İsrail'İn son dönemlerde Filsitinlilere karşı yaptığı saldırılar da kınanmıştı.

Ulaştırma Bakanı Miri Regev'in bu açıklaması ile iki ülke arasında gerilimin daha da tırmanacağı tahmin ediliyor.