Mossad Başkanı Yossi Cohen, Başbakan Benjamin Netanyahu'nun katılımıyla gerçekleştirilen önemli bir toplantıda, Umman Körfezi'nde bir İsrail gemisine saldırmaya cesaret eden İran'a karşı cesur bir cevap verilmesini talep etti.

İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi ise olayla ilgili olarak daha ılımlı bir pozisyon aldı.

İsrail’in Kanal 12 televizyonuna konuşan Nir Darfouri’ye göre, Umman Körfezi'nde İsrail'e ait bir gemiye düzenlenen saldırının ardından Netanyahu, Cohen ve Kochavi'nin katılımıyla hassas bir toplantı düzenlendi.

Görüşme sırasında Cohen ve Kochavi arasında İsrail'in yanıtının niteliği hakkında tartışma çıktı. Mossad Başkanı Cohen, çok keskin konuşarak İran’a cesur bir yanıt verilmesini talep etti. Kochavi ise savaş çıkarmayacak şekilde ılımlı ve hızlı bir karşılık verilmesi gerektiğini söyledi.

Darfouri, "Bu yoğun tartışma, İsrail'in Şam yakınlarındaki bir İran eğitim kampına saldırmasının ardından başladı. İran güçleri ve ona bağlı milisler son yıllarda Şam’da aktif olarak faaliyet gösteriyor. İsrail bu saldırının sorumluluğunu üstlenmemiş olsa da, gerçekleştirilen Genelkurmay Başkanı’nın görüşünün dinlendiğini gösteriyor” dedi.

İsrail ordusu sözcüsü, iddialarla ilgili olarak ordunun gizli tartışmaların içeriği hakkında yorum yapmamaya dikkat ettiğini söyledi.

İsrailli subay Tal Lev-Ram, "İran'ın, kendisine uygulanan yaptırımların artmasıyla İsrail gemisine yaptığı saldırılar son yıllarda endişe verici hale geldi” dedi.

Tal Lev-Ram Maariv gazetesinden Arabi 21 tarafından çevrilen makalesinde şunları söyledi:

"İsrail’in intibaına göre İran’ın, Umman Körfezi'nde İsrail'e ait ticaret gemisine saldırması, İsrail için İran'la çatışma konusunda kaygı vericidir. Tahran, İsrail gemilerinin Körfez'de seyir özgürlüğüne müdahale etmenin veya bu tür olayların sık sık meydana gelmesiyle İsrail'e ekonomik zarar vermenin iki ülke arasında savaşa yol açabileceğinin farkında" dedi.

Ram, şunları yazdı:

“Umman Körfezi’nde bu gemiye verilen hasar çok büyük olmasa da, olay oyunun dahilinde olduğu anlamına geliyor. Çünkü İran daha kapsamlı bir çatışmaya girmeden İsrail'e karşı hedef bulmakta zorluk çekiyor. İranlıların gemiye yapılan saldırının arkasında olduklarını inkar etmeleri tesadüf değil, çünkü bu sivil bir hedefe yönelik terörist bir eylemdir.

Öte yandan, İsrail'in Suriye'ye saldırma seçeneği, İran'ın eylemlerine tepki gösterecek hızlı hedefler bulmakta zorlandığını açıkça ortaya koyuyor.

Henüz bitmemiş bir oyun olan Suriye, İsrail'e İranlılara karşı bu kısa bölümü kapatma olanağı sağladı.

Ancak bu oyunun her iki taraf için de sonuçları olacaktır. O zamana kadar İsrail ordusu ve Mossad muhtemelen daha ciddi olaylara yanıt vermek için daha yaratıcı acil durum planları hazırlamak zorunda kalacak.”