İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz dün yaptığı bir açıklamada, İran'ın son beş yılda Körfez ve Kızıldeniz'deki uluslararası gemilere en az 16 ayrı saldırı düzenlediğini ve yalnızca iki hafta içinde önemli miktarda zenginleştirilmiş uranyuma -enough Uranium to produce one bomb - (SQ1) ulaşabileceğini söyledi.

Gantz yaptığı açıklamada, "Daha bu ay İran'ın güneyindeki Çabahar bölgesinden Şahit 136 İHA ile fırlatılan ticari bir gemiye saldırı gördük. Bu, bir yıl önce büyükelçilerinizle terörizmin sıcak noktası olarak tartıştığım aynı alandır. Aslında İran, son beş yılda Körfez ve Kızıldeniz'de sivil uluslararası gemilere en az 16 ayrı saldırı düzenledi.”dedi.

30'dan fazla ülkenin savunma ataşelerine verdiği güvenlik brifinginde açıklamalarda bulunan Gantz, İran'nın sadece İsrail için bir tehdit olmadığını, bölge ve dünya için bir meydan okuma olduğunu iddia etti.

İsrail ve ABD bir İran tehlikesine karşı dört günlük bir askeri tatbikat düzenledi. Tatbikatta İsrailli F-35 hayalet avcı uçakları, dört Amerikan F-15'ine ve bir dizi IAF F-16'ya yakıt ikmali yapan bir Amerikan KC-135 yakıt ikmal uçağına eşlik etti.

İsrail, CENTCOM'un sorumluluk alanına geçtiğinden beri, bölgede IDF ile Amerikan kuvvetleri arasında çok sayıda ortak tatbikat yapıldığı bildiriliyor.

Gantz ayrıca, "İbrahim Anlaşmaları'nın imzalanmasından ve İsrail'in CENTCOM şemsiyesi altındaki hamlesinden bu yana, İsrailli yetkililer ve bölgesel ortaklar arasında 200'den fazla anlaşma imzalnadı. Bunlardan 140 tanesi ise savunma anlaşamsoydı ve bu anlaşamalar son iki yıl içinde gerçekleşti."