Bakanlık, Hammouri'nin avukatlarına pazartesi günü kararını resmi olarak bildirdi ve gerekçe olarak İsrail'e "bağlılığını ihlal ettiğini" gösterdi.

İsrail 2018'de, işgal altında olan Doğu Kudüs'teki Filistinlilerin ikametgahlarının “İsrail'e bağlılığı ihlal ettikleri” tespit edilmesi halinde iptal edilmesine izin veren bir yasa çıkardı.

Hammouri geçen yıl The Electronic Intifada’da "Konseptin kendisi gülünç" diye yazmıştı. “Acımasızca boyun eğdirilmiş ve sömürgeleştirilmiş bir nüfusun işgalciye sadakat sözü vermesi nasıl beklenebilir?”

Hammouri'nin avukat olarak çalıştığı tutuklu hakları grubu üyesi Addameer'e göre İsrail içişleri bakanı Ayelet Shaked'in kararı Hammouri'nin daha önce işgal güçleri tarafından tutuklanmasına ve "gizli bilgilere" dayanıyordu.

Addameer, bakanlığın "başkalarını İsrail devletine bağlılığı ihlal etmekten caydırmak için" Hammouri'yi kurban ettiğini gizlemedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü İsrail ve Filistin direktörü Omar Shakir, haberin ışığında, "Uluslararası hukuk, işgalcilerin işgal altındaki insanlara zorla biat ettirmesini yasaklıyor" dedi.

"Bu tür demografik güdümlü hareketlerin "apartheid'ı" (ayrımcılığı) sürdürmekle ilgili" olduğunu da sözlerine ekledi.

İsrail işgal güçleri 2001'den bu yana Hammori'yi defalarca gözaltına aldı.

2005 yılında sol parti Filistin Halk Kurtuluş Cephesi üyeliği de dahil olmak üzere birçok farklı suçlamayla tutuklandı.

İşgal makamları ayrıca onu Filistinlileri “yok etmek” için soykırım düzeyinde şiddeti alışkanlık haline getiren tanınmış bir haham olan Ovadia Yosef'i öldürme planına karışmakla da suçladı.

Hammouri her zaman masumiyetini korudu, ancak daha kısa bir ceza alabilmek için üç yıl hapis cezasına çarptırıldıktan sonra İsrail askeri mahkemesinin bir savunma anlaşmasını kabul etti.

2011 yılında İsrail ile Filistinli siyasi ve direniş örgütü Hamas arasındaki bir mahkum takasında 1000'den fazla Filistinli ile birlikte serbest bırakıldı. Filistinliler esir İsrail askeri Gilad Şalit için takas edildi.

Hammouri 2017'de tekrar gözaltına alındı ve bir yıldan fazla bir süre herhangi bir suçlama veya yargılama olmaksızın tutuldu.

Hammouri'nin Fransız eşi Elsa Lefort, 2016 yılında ilk çocuğunu beklerken İsrail tarafından sınır dışı edilmiş ve 10 yıl süreyle geri dönmesi yasaklanmıştı.

Paris'in bir banliyö bölgesini temsil eden senatör Fabien Gay, Temmuz ayında Fransa dışişleri bakanının Hammouri'nin davasına müdahale etmesini talep etmişti. Gay, Hammouri'nin siyasi ve insan hakları çalışmaları nedeniyle İsrail makamları tarafından yıllarca tacize maruz kaldığını söyledi.

Gay talebini, Shaked'in Hammouri'nin daimi ikametgahının ilk iptalini imzaladığını açıklamasından hemen sonra yaptı.

Gay, “Fransız hükümeti her yerde vatandaşlarını savunmalı ve onların yanında durmalı” dedi.

Fransız milletvekili, Hammouri'nin "İsrail hükümeti tarafından sindirilmeden veya rahatsız edilmeden dayanışma çalışmalarına devam etme" hakkına sahip olduğunu söyledi.

Gay, Fransız hükümetine Hammouri'nin haklarını korumak için ne yaptığını sordu. Ancak Fransa bu durumda vatandaşına sırtını dönmüş görünüyor.

Hammouri geçen yıl “Kudüs benim evim. Elsa ve ben burada bir aile olarak birlikte bir hayat kurmayı ummuştuk ve bu reddediliyor,” diye yazdı. “İsrail içişleri bakanı ne karar verirse versin, ailem ve ben Filistin'de adaleti sağlamaya, onurlu ve barış içinde bir aile hayatı inşa etmeye kararlıyız" dedi.