İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Basın toplantısında konuşma yapan Lapid, "Dünya, nükleer güce sahip bir İran'ı kaldıramaz. Dünya, İran Devrim Muhafızları örgütünün dünya çapında terörü yaymasını kaldıramaz" ifadesini kullandı.

İran ile Viyana'da bir nükleer anlaşma konusunda ABD ile fikir ayrılıkları olduğunu söyleyen Yair Lapid, "Nükleer anlaşma konusunda (ABD ile) aramızda fikir ayrılığı var. Ancak açık ve dürüst diyalog bizim ABD ile güçlü dostluğumuzun bir parçasıdır. İsrail ve ABD, İran'ın nükleer güç olmasını engellemek için beraber çalışmaya devam edecek. Aynı zamanda İsrail, İran'ın nükleer programını durdurmak için gerekli olduğuna inandığı her ne olursa olsun yapacak. Ne olursa olsun. İran'ın tehditleri teorik değil. İran, İsrail'i yok etmek istiyor. Başarılı olamayacaklar. Buna izin vermeyeceğiz" açıklamasını yaptı.

İRAN ASLA BİR NÜKLEER SİLAH ELDE ETMEMELİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini değerlendirdi ve Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin enerji alanında Rusya'ya bağımlılığını azaltmak için ABD'nin verdiği desteği hatırlattı.

Rusya'nın işgal girişimindne dolayı Polonya'ya giden Ukraynalı mültecileri ziyaret ettiğini belirten Blinken, "Ukraynalı çocukların yarısından fazlasının yerinden edildiğini" söyledi.

ABD'nin İsrail'in güvenliğini sağlama konusunda kararlı olduğunu ifade eden Blinken, "Başkan Joe Biden, geçtiğimiz günlerde geçen yılki Hamas ile yaşanan savaş dahil olmak üzere sayısız hayat kurtaran Demir Kubbe sistemi için 1 milyar dolar içeren fon tasarısını imzaladı" açıklamasını yaptı.

İsrail Dışişleri Bakanı ile görüşmesindeki en önemli konulardan birinin İran olduğunu söyleyen Blinken, "İran'ın asla bir nükleer silah elde etmemesi için ikimiz de kesin ve kararlıyız. Rusya'nın Ukrayna saldırıları da bunun neden bu kadar önemli olduğunu hatırlatıyor. Nükleer silaha veya kapasiteye sahip bir İran daha da agresif olacaktır. ABD, İran nükleer programının daha önce içinde bulunduğu ancak ABD anlaşmadan çekildiği için içinden kaçtığı kutuya geri konulması için Viyana müzakerelerindeki kapsamlı ortak eylem planına geri dönülmesinin en iyi yol olduğuna inanıyor" dedi.