Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, muhabir Şirin Ebu Akile, İsrail askerleri tarafından gerçek mermiyle açılan ateş sonucu başından ağır yaralandıktan sonra yaşamını yitirdi.

Şirin Ebu Akile, İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kampına düzenlediği baskını takip ediyordu.

Ebu Akile'nin cenazesi, Cenin kentindeki İbn-i Sina hastanesine getirildi.

Al Jazeera'den Nida Ibrahim, basına yansıyan videolarda Akile'nin kafasından vurulduğunu gördüğünü söyleyerek; "Bu durum tahmin edersiniz ki Akile ile birlikte çalışan gazeteciler için bir şok" dedi.

Şirin Ebu Akile'nin 2000 yılından itibaren Al Jazeera'de çalıştığını belirten Nida Ibrahim, "Çok saygın bir gazeteciydi" dedi.

FİLİSTİNLİ GAZETECİ YARALANDI

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine baskın düzenleyen İsrail güçleri ile Filistinliler arasında çatışma yaşandı.

Olayları takip eden Filistinli gazeteci Ali Smoudi, İsrail güçleri tarafından sırtından vurularak yaralandı. Smoudi, tedavi edilmek üzere Cenin kentindeki İbn-i Sina hastanesine kaldırıldı.

İSRAİL ORDUSU İNCELEME BAŞLATTI

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada ise olayla ilgili inceleme başlatıldığı belirtildi.

Ordu güçlerinin, "Cenin Mülteci Kampı'ndaki terör şüphelilerini yakalamak için terörle mücadele faaliyeti yürüttüğü" aktarılan açıklamada, İsrail askerlerinin kampa müdahalesi sırasında "onlarca silahlı Filistinlinin İsrail askerlerine ateş açtığı ve askerlere doğru patlayıcı madde fırlattığı" ileri sürüldü.

İsrail askerlerinin de "silahlı kişilere ateşle karşılık verdiği ve vurulanlar olduğu tespit edildiği" kaydedilen açıklamada, "Ordu olayı araştırıyor ve gazetecilerin Filistinli silahlı kişiler tarafından vurulmuş olma olasılığını inceliyor." ifadelerine yer verildi.

SAHA GEZATECİSİYDİ

Öte yandan Al Jazeera'nın sitesinde yer alan haberde de Şirin Ebu Akile'nin kanalın ilk nesil saha gazetecilerinden olduğu, İsrail'in, işgal altındaki topraklarda Filistin halkına yönelik saldırılarını kayıt altına almak için bölgede uzun süredir çalışmalar yürüttüğü belirtildi.

Haberde ayrıca, 1971 Kudüs doğumlu olan gazetecinin, Ürdün'deki Yermuk Üniversitesi Gazetecilik ve Medya Bölümü mezunu olduğu bilgisi paylaşıldı.

Cenin kentine baskın düzenleyen ve bir Filistinliyi gözaltına almak için evinin çevresini kuşatan İsrail güçleri ile Filistinliler arasında olay çıkmıştı.

KATAR'DAN KINAMA

Katar dışişleri bakan yardımcısı, muhabirin “İsrail işgali” tarafından öldürülmesini kınayan bir twit paylaştı, gönderisinde, “devlet destekli İsrail terörizmine” son verilmesi çağrısında bulundu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, muhabirin ölümünden tamamen İsrail ordusunun sorumlu olduğunu söyledi.

İSRAİL’DEN ALIŞILMIŞ AÇIKLAMA

İsrail’in Cenin bölgesinde açtığı ateş sonucu bir gazeteciyi öldürmesinin ardından gelişmeler, bir çok yayın kuruluşu tarafından takip ediliyor.

İsrail üst düzey makamlarından henüz ir açıklama yapılmazken askeri sorumlular, İsrail’in alışılan üslubunu kullanarak “karşı ateş açıldığı”nı iddia ettiler.

HAMAS'TAN KINAMA

İslami Direniş Hareketi (HAMAS): Filistin'de El Cezire medya çalışanı Şirin Ebu Akile'nin öldürülmesinin önceden planlanmış bir cinayet olduğunu ve en sert şekilde kınandığını açıkladı.