Bedevilerin yaşadığı Necef Çölü (Negev) bölgesinde, siyonist yardım fonu ve milletvekillerin başlattığı ağaçlandırma kampanyası bölgede şiddetli protestoların başlamasını sağladı.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun haberine göre, protestoların ikinci gününde, polise taş attığı gerekçesiyle 21 kişi gözaltına alındı.

Eylemcilerin ana yolları kapattığı ve lastik yaktığı bildirildi.

Negev bölgesinde, iş makinelerinin Filistinli bedevilerin yaşadığı alanlarda toprakları sürme görüntüleri basına yansırken, işgalci rejimin statülerini resmi olarak tanımadığı ve altyapı hizmetlerinden yoksun bıraktığı bedevi köylerinde yürütülen ağaçlandırma çalışması, bedevilerin bölgeden çıkarılma çabası olarak görüldüğü için tepki çekti.

KOALİSYON ORTAĞI RA'AM PARTİSİNDEN TEHDİT

İsrail'de Başbakan Naftali Bennett'in kurduğu hükümette yer alan, İsrail vatandaşı Filistinlilerin partilerinden Birleşik Arap Listesi (Ra'am Partisi) Başkanı Mansur Abbas, bu kampanyaya tepki gösterdi ve meclisteki oylamalara katılmama tehdidinde bulundu.

Yerel basına yansıyan haberlerde, Bennett koalisyonunun Ra’am Partisi olmadan meclisteki çoğunluğunu kaybedeceği belirtildi.

Dışişleri Bakanı Yair Lapid, sosyal medya hesabından şu açıklamada bulundu:

"Yıllardır terkedilen Negev bölgesi ve ihmal edilen bedevilerin sorunlarının bir günde çözülemeyeceği, İsrail'in devlet toprağına ağaç dikmesi gerektiği ancak bölge sakinlerinin yaşamlarına zarar vermemesi gerektiği"

Kampanyaya öncülük yapan, eski Başbakan ve Likud Partisinin lideri Binyamin Netanyahu ise, "İsrail, toprağına kimsenin ağaç dikmesine engel olmayacak." dedi ve Bennett'ten koalisyon ortağını kınaması talebinde bulundu.

Ra'am Partisi lideri Abbas, bölgeye yaptığı ziyarette, Netanyahu'nun hükümeti döneminde Necef Çölü'nde üç Arap köyünün resmi olarak tanınmasına razı olduğu açıklamasıyla eski başbakana karşılık verdi.

Koalisyondaki diğer sağ partilerden bazı isimler de Abbas'ın açıklamalarına tepki verdi.

NECEF ÇÖLÜ BÖLGESİ

Necef Çölü'ndeki Filistinli bedevilerin bir araya geldiği sivil toplum örgütü, siyonist örgütlerin bu çabalarına karşı sivil direnişin artırılması yönünde çağrıda bulundu. Gözaltına alınanlar arasında reşit olmayan 7 kişi ve 2 kız çocuğunun da bulunduğuna dikkat çekildi.

Necef bölgesindeki Arap köylerine elektrik ve su gibi hayati altyapı hizmetlerini sunmayan işgalci İsrail, bölgede yaşayan Filistinlilerin arazi mülkiyetini de tanımıyor.

Filistin kaynaklarına göre, Siyonist rejim bugüne kadar 220 bin İsrail vatandaşı Filistinlinin yaşadığı 12 milyon dönümlük Necef Çölü'nün 11 milyon dönümüne el koydu.

Necef Çölü'nde, tamamı Filistinli bedevi 85 bin kişinin yaşadığı 38 Arap köyü bulunuyor.