İran, Zagros Dağları'nda nükleer tesis inşa ettiğine dair haberleri yalanladı.

Associated Press'in uydu görüntüleri ve uzmanların analizlerine dayandırdığı haberde, İran'ın ülkenin batı kesimlerindeki Zagros Dağları'nın zirvesinin yakınında yerin altına bir nükleer tesis inşa etmeye başladığı öne sürüldü.

San Francisco merkezli Planet Labs PBC adlı uydu görüntüleri hizmeti veren bir şirketten alınan fotoğraf ve video görüntülerine göre, İran önceki yıllarda birkaç kez sabotaj saldırılarına maruz kalan Natanz'daki nükleer tesisin yakınındaki dağda tüneller kazıyor.

Middlebury Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü'ne bağlı James Martin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Çalışmaları Merkezi analistleri de bu görüntülerin bölgede yer altında kazı yapıldığına işaret ettiğini belirtti.

Analiz edilen görüntülerde dağ yamacına ikisi doğuda ve diğer ikisi batıda her biri 6 metre genişliğinde ve 8 metre yüksekliğinde olan dört giriş kazıldığının görüldüğü ifade edildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Washington merkezli Silah Kontrolü Derneğinin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Politikası Direktörü Kelsey Davenport, "tesisin inşa edilmesinin İran ile ABD ve İsrail arasında yeni bir gerginlik sarmalını tetikleyebilecek bir kabus senaryosu" olabileceğini kaydetti.

Haberde, tesisin ABD'nin "bunker buster" denilen sığınak delici mühimmatlarının da ulaşamayacak derecede derine inşa edilmekte olduğuna dikkati çekildi.

İran iddiaları yalanladı

İran resmi ajansı IRNA'ya göre, başkent Tahran'da düzenlenen kabine toplantısı sonrasında basına açıklama yapan İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed İslami, iddiaların sorulması üzerine "Yıllardır bu temelsiz sözleri sarf ederek İran'a karşı olumsuz hava yaratmaya çalışıyorlar." dedi.

Ülkesinin nükleer programının Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ve Güvenlik Denetimi Anlaşması'na uygun şekilde ilerlediğini dile getiren ve iddiaları "düşmanın psikolojik operasyonları" olarak nitelendirerek reddeden İslami, "Bölge ve çevredeki şartlar Siyonistler (İsrail) için ne zaman zorlaşsa bu psikolojik operasyonlar ve iddialar yoğunlaşıyor." ifadelerini kullandı.