Üst düzey bir İranlı yetkili bugün yaptığı açıklamada, İran ve Rusya'nın bankalar arası iletişim ve transfer sistemlerini birbirine bağlayarak ticari ve finansal işlemleri artırmayı amaçladılarını söyledi.

İran ve Rusya merkez bankaları Pazar günü, ticareti artırmaya ve iki yönlü banka işlemlerini kolaylaştırmaya yardımcı olmak için ulusal bankalararası iletişim ve transfer sistemlerini birbirine bağlayan bir anlaşma imzaladı.

Anlaşmaya göre, İran bankalarının 52 şubesi ve adı açıklanmayan dört yabancı banka, İran'ın SEPAM olarak bilinen yerel bankalararası telekom sistemini kullanarak Rusya'nın Finansal Mesaj Aktarım Sistemini veya İran Merkez Bankası'nın web sitesi olan SPFS'yi kullanan 106 bankayla bağlantı kuracak.

İlgili pilot programa İran'dan Shahr Bank ve Rusya'dan VTB Bank dahil olacak ve diğer borç verenler kademeli olarak katılacak.

Anlaşma, CBI'de uluslararası ilişkilerden sorumlu başkan yardımcısı Mohsen Karimi ve Rusya merkez bankası adına Vladislav Gridchin tarafından imzalandı.

İmza töreninin oturum aralarında konuşan Karimi, anlaşmanın İran ile Rusya arasındaki bankacılık yaptırımlarına karşı önlemlerin uygulanmasında ileriye doğru atılmış büyük bir adım olduğunu söyledi. Karimi, "İki yerel bankalar arası sisteme yaptırım uygulanamaz ve altyapıları batılı hükümetler tarafından kontrol edilmez. Sözleşme, iki merkez bankası tarafından geçen yıl imzalanan bankacılık işbirliği ortak eylem planında belirtilen ilk adımdır. Bu, tüm İran bankalarının Rus borç verenlerle etkileşime girmesinin yolunu açacaktır."dedi.

Gridchin, anlaşmanın ikili ticareti geliştirmeye yardımcı olacağını ve belirleyici bir özelliğinin yaptırım uygulanamaması olduğunu belirterek, Rus tarafının İran bankalarıyla bağlarını güçlendirmeye ilgi duyduğunu dile getirdi.

İki ülke arasındaki işbirliği, geçen yıl Batı'nın Moskova ve Tahran'a yönelik yaptırımları arasında ivme kazandı. 2022 yılı boyunca her iki taraf, İran türbinleri, yedek parçaları ve uçak ekipmanı için takas tedarik anlaşmalarından gaz boru hatlarının ortak inşası için sözleşmelere kadar işbirliğini genişletmek için çeşitli anlaşmalara vardı.