Yarı resmi "Fares" ajansı, eski savunma bakan yardımcısı Ali Rıza Ekberi'nin infazının türünün ilk örneği olmadığını, çünkü İran'ın Batı ülkeleri için istihbarat ve casusluk yapmaktan suçlu bulunan bir dizi şahsı tutuklayıp infaz ettiğini belirtti.

Fares'in haberinde yedi kişiden yalnızca biri serbest bırakıldı ve o kişinin de daha önce Tahran'da Washington Post büro şefi olarak çalışan Amerikalı gazeteci Jason Rezaian olduğu bilgisi yeraldı.

Ajans Rezaian'nin, İran'ın nükleer programı ve yaptırımları aşmanın yolları hakkında önemli bilgiler elde etmek amacıyla bazı kurumları hacklemekle suçlandığına yer verirken 2014'te tutuklanmasının ardından Washington ile Tahran arasındaki bir mahkum takas anlaşmasıyla sadece 18 ay tutuklu kalmasının ardından serbest bırakıldı.

Yedi sanık arasında, adı Kapsamlı Ortak Eylem Planı'yla (nükleer anlaşma) ilişkilendirilen ve 2016'da tutuklanmasından bu yana hükmü açıklanmayan Abdulrasoul Dori Isfahani hâlâ hapiste bulunuyor.

Kamu şirketlerinde ve özelde çalışmakta ve İran hükümetinin müzakere ekibinin en üst kademelerine ulaşmış ve nükleer anlaşma müzakerelerinde Merkez Bankası temsilcisi olarak görev yapmış olduğu belirtilen Abdulrasoul Dori Isfahani dönemin Cumhurbaşkanı tarafından Üçüncü Sınıf Hizmet Rozeti ile ödüllendirildiği de haberde yer verilen önemli bir detay.

Fares'in aktardığına göre adı anılan 7 isimden geri kalan 5 kişi Ali Rıza Ekberi dahil hepsi idam edildi.

Haberde, beş kişiden elektronik uzmanı Ali Ashtari, 2008 yılında İsrail işgali için casusluk yaptığı suçlamasıyla tutuklandı ve aynı yıl idam edildiği kaydedildi.

Listedeki bir diğer ismin ise İran Savunma Bakanlığı'na bağlı Malik al-Ashtar Teknoloji Üniversitesi'nde tıbbi radyasyon konusunda uzman araştırmacı olan Shahram Amiri olduğu 2016 yılında idam edildiği kaydedildi. Amiri'nin ABD ile olan bağlantısı ve idam edilmesine giden sürecin ise gizemini koruduğu da haberde yer alıyor.

Casuslar listesinde yer alan diğer bir isim ise Celal Haji Zawar, Savunma Bakanlığı Havacılık ve Uzay Teşkilatının eski çalışanıydı. 2017'de eski eşiyle birlikte ABD hükümeti adına casusluk yapmak suçlamasıyla tutuklandı ve 2019'da idam edildi.

Haberde son olarak yer verilen isim ise, İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü hakkında bilgi ifşa etmekten hüküm giyen Muhammed Musavi Majd. Musavi 2020'de idam edildi.