İran Genelkurmay Başkanlığı, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) kabul edilen ve Devrim Muhafızları Ordusu'nun "terör" listesine alınmasını talep eden tasarının yürürlüğe girmesi halinde "bölgenin güvenliğinin etkileneceği" uyarısında bulundu.

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklamada, AP'nin Devrim Muhafızları Ordusu'nu "terör örgütleri" listesine dahil etme yönündeki adımını, "en temel uluslararası hukuk kurallarına açıkça aykırı" olarak nitelendirerek kınadı.

AP'nin, ABD ve İsrail'in "düşmanca politikalarının" etkisi altında olduğunun öne sürüldüğü açıklamada, "Avrupa Parlamentosu'nun son eylemi, uluslararası kural ve düzenlemelerde emsali olmamasının yanı sıra, bölgesel ve küresel güvenliği, huzuru ve barışı etkileyecektir. Avrupa Parlamentosu, bunun sonuçlarına dikkat etmelidir." ifadelerine yer verildi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Devrim Muhafızları Ordusu'nun "terör" listesine eklenmesini desteklediğini ve İran'a karşı yeni yaptırımların uygulanmasının planlandığını söylemişti. AP de bu yönde bir tasarı hazırlamıştı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, AP'nin İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun "terör" listesine alınmasını talep eden tasarısını, "Avrupa'nın kendi ayağına kurşun sıkması" olarak nitelendirmişti.

İran Meclisi de tasarıya karşılık hükümete AB ülkelerinin ordularını terör listesine alma çağrısı yapan karşı tasarı hazırlamıştı.

AP, AB tarafından İran'a daha fazla yaptırım getirilmesini, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'ye yaptırım uygulanmasını, Devrim Muhafızları Ordusu'nun AB terör listesine alınması taleplerini içeren ancak bağlayıcılığı olmayan karar tasarısını kabul etmişti.

Tasarıda, İran'da Mahsa Emini'nin polis nezaretinde ölmesinin ardından başlayan protestolar nedeniyle verilen idam cezalarının kınandığı, gözaltına alınan göstericilerin serbest bırakılması gerektiği ifade edilmişti.