İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, İngiliz ordusunun Rus işgaline karşı Ukrayna’ya daha fazla savunma silahı ve eğitim desteği vereceklerini duyurdu.

Bu kapsamda İngiltere’den uluslararası teknik yardım kapsamında Ukrayna’ya gönderilen hafif antitank savunma sistemleri (NLAW) Kiev’e ulaştı.

UKRAYNA’DAN İNGİLTRE’YE TEŞEKKÜR

Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov, Ukrayna sınırındaki gelişmeleri değerlendirirken Rus işgaline karşı NATO Müttefik ülkelerinin sadece sözde değil sahada DA aktif rol oynadığının altını çizdi.

Milletvekili Umerov, Birleşik Krallık’tan gelen hafif tanksavarların özelliklerinden bahsederek, “Öngörülen tanksavar sistemleri öncelikle savunma silahlarıdır. İşgalci güçlere karşı kullanılacak bir savunma sistemidir” ifadesine yer verdi.

Ayrıca Umerov, İngiliz Savunma Bakanı Ben Wallace’a teşekkür etti ve Bakan Wallace’ın işgalci Rusya’nın saldırgan politikalarının farkında olduğunu dile getirdi.

AVRUPA SINIRLARINI KORUYORUZ

Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası İlişkiler Grubu Eş Başkanı Rüstem Umerov, geçen hafta TRT World’e verdiği demeçte, “Ukrayna'nın NATO üyeliği konusunda Rusya'nın oy kullanma hakkı yok” ifadelerini kullanmıştı.

Rusya’nın Ukrayna’nın Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyeliği konusunda oy kullanma hakkına sahip olmadığını vurgulayan Umerov, NATO ittifakının doğu sınırlarını genişletmeyi reddetmenin Rusya’nın saldırgan politikalarına göz yumma politikası ve stratejik bir yenilgi anlamına geleceğini ifade etti.

Rusya’nın Ukrayna’nın NATO üyeliği konusunda söz hakkı olmadığını belirten Umerov, Rusya’nın geniş çaplı savaş başlatma girişimine direneceklerini de belirterek, “Biz sadece Ukrayna’yı değil, Avrupa sınırlarını da koruyoruz” dedi.

NATO’NUN SINIR KOMŞUMUZ OLMASINA İZİN VERMEYİZ

Rusya ile NATO müttefikleri ve ABD arasında Belçika'da düzenlenen zirveden sonra karşılıklı uyarı ve sert açıklamalar gelmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 2021 yılı değerlendirme toplantısında ülkesinin dış politikası ve geçen yıl yaşananlarla ilgili değerlendirmelerde bulunmuştu.

ABD, İngiltere ve Kanada ordusunun Ukrayna’da askeri faaliyette bulunduğunu ima eden Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “NATO’nun sınırlarımızın hemen diğer tarafında belirmesine izin vermeyiz” ifadelerini kullanmıştı.

Lavrov, NATO'nun Ukrayna'yı Rusya'ya karşı silahlandırmasının kabul edilemez olduğunu belirtmiş ve Rusya’nın sabrının taştığına dikkat çekmişti.