İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, ülkede refakatsiz sığınmacı çocukların otellerde barındırılmasına son vermeyi istediklerini açıkladı.

Parlamentoda soru cevap oturumunda, İşçi Partisi milletvekili Tulip Siddiq, Sunak'a, sığınma talep eden 200 çocuğun barındıkları otellerden kaybolması sonrasında, ülkenin hala sığınmacı çocuklar için güvenli olduğunu düşünüp düşünmediğini sordu.

Sunak, İngiltere'nin Suriye, Afganistan, Ukrayna ve Hong Kong'dan yüzbinlerce kişiye kapılarını açtığını ve sığınma sağladığını belirterek, çocuklarla ilgili okudukları haberlerin kaygı verici olduğunu söyledi.

Yerel makamların yasal sorumluluğunun tüm çocukları korumak olduğuna işaret eden Sunak, "Polisin de dahil olduğu yerel kurumlarla sıkı işbirliği içinde, nerede olduklarına dair bilgi edinmeye çalışıyorlar. İşte bunun için bazı sığınmacıların barınması için otellerin kullanılmasına son vermemiz ve sistem genelinde baskıyı azaltmamız gerekli. Yapmayı planladığımız bu." dedi.

24 Ocak'ta İngiltere'ye sığınma talebinde bulunan yaklaşık 200 çocuğun barındıkları pansiyonlardan kaybolduğu, çoğunun daha sonra takip edilerek bulunduğu bildirilmişti.

Muhafazakar Parti liderinin vergi kaçırdığı iddiası

Başbakan Sunak, iktidardaki Muhafazakarların Başkanı Nadhim Zahawi'nin Cebelitarık'ta denizaşırı aile şirketinden menfaat sağladığı iddiaları nedeniyle de sıkıştırıldı.

Ana muhalefet lideri Keir Starmer, "Hepimiz Başbakan'ın, partisinin başkanına vergi kaçırmayla ilgili sorular sormakta neden isteksiz olduğunu biliyoruz. Tüm ülke neler olup bittiğini görürken Sunak'ın Zahawi'yi kovamaması onun ne kadar zayıf olduğunu gösteriyor. Acaba başbakanlığın kendisine biraz büyük geldiğini düşünmeye başladı mı?" ifadelerini kullandı.

Zahawi'nin ödemediği milyonlarca sterlinlik vergiyle ilgili yeni başlatılan soruşturmanın sonuçlarını beklediğini kaydeden Sunak ise Starmer'ı prensipleri olmamak ve küçük siyasi oyunlar oynamakla da suçladı.

Vergi cezası

Zahawi, bakanlık yaptığı dönemde İngiltere Gelir ve Gümrük İdaresi'ne ödenmemiş vergiler nedeniyle ceza ödediğinin ortaya çıkmasının ardından istifa çağrılarıyla karşı karşıya.

Bazı uzmanlar, eşinin ikametgah adresini bildirmediği, bunun deniz aşırı kazançlarından İngiltere'ye vergi ödemediği anlamına geleceğinin basında yer alması üzerine Başbakan Sunak'ın ödediği vergilerin de inceleme altına alınabileceğini değerlendiriyor.