İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, G20 Zirvesi'ne ilişkin, "(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin ve temsilcileri, Ukrayna'daki yasa dışı savaşlarını sona erdirene kadar masada asla meşru bir sandalyeye sahip olmayacak." ifadesini kullandı.

İngiltere Başbakanlığından, Endonezya'nın ev sahipliğinde 15-16 Kasım'da Bali'de düzenlenen 17. G20 Liderler Zirvesi'ne ilişkin basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Sunak, "Putin'in uluslararası toplumda yeri olmayan davranışının normalleştirilmesi mümkün değil." değerlendirmesinde bulundu.

Sunak, "Rusya'nın eylemleri hepimizi riske atıyor. Ukrayna halkına ihtiyaç duydukları desteği verirken, kendimizi ve müttefiklerimizi korumak için İngiltere'nin uzmanlığının genişliğini ve derinliğini de kullanıyoruz. Buna, yeni nesil İngiliz savaş gemilerinin inşası da dahil." ifadelerini kullandı.

G20 Zirvesi kapsamında üyelerin büyük kısmının Rusya'nın eylemlerini kınamasını beklediğini belirten Sunak, şunları kaydetti:

"Putin ve temsilcileri, Ukrayna'daki yasa dışı savaşlarını sona erdirene kadar masada asla meşru bir sandalyeye sahip olmayacak. İç muhalefeti bastıran ve yalnızca şiddet yoluyla geçerlilik cilası uyduran Putin rejimi, G20'de eylemlerine karşı küresel muhalefetin korosunu duyacak."

Açıklamada, İngiltere ve müttefiklerinin, Rus tehdidi karşısında güvenliklerinin artırılması amacıyla "Tip 25 Fırkateyn Programı" kapsamında halihazırda yapım aşamasında olan 3 muharip gemiye ek olarak 5'inin daha inşa edilmesine karar verdiği bildirildi.