Sky News kanalına konuşan ve daha önce İngiliz ordusunda istihbarat subayı olarak çalışmış olan Forbes McKenzie, Ukraynalıların en sonunda savaşı kazanması için Lysychansk'ın kontrol altında tutulmasının çok önemli olmadığını öne sürdü. Eski istihbarat subayına göre Rusların savaşa dair yaklaşımının anlaşılabilmesi için çatışmanın bir sonraki aşamasındaki hamleleri daha büyük önem arz ediyor.

Mckenzie, Ukraynalı savaşçıların Lysychansk bölgesinden çekilmeden önce bölgeye taarruz gerçekleştiren Rus birliklerini "çok başarılı bir şekilde yıprattığını" öne sürdü ancak Rusya tarafında bu yaklaşımın henüz kesin bir karşılığı bulunmuyor. Ukrayna'nın doğusunda bulunan ve Rus yanlısı bölücü milislerin 'halk cumhuriyeti' ilan ettiği Luhansk bölgesindeki Lysychansk'ın Rus güçlerince ele geçirilmesi aynı zamanda Luhansk eyaletinde Ukrayna kontrolündeki son toprak parçasının da kaybedilmesi anlamına geliyor.

Ukrayna ordusunun minimum kayıpla ve sessiz bir şekilde bölgeden çekildiğini savunan eski İngiliz subayı McKenzie ise Rus medyası tarafından zafer olarak sunulan kazanımın Ukrayna savaşı açısından nihai sonucu belirleyecek önemde olmadığı kanaatinde. Mckenzie'ye göre Ukrayna güçleri savaşın geneli açısından büyük bir önem arz etmeyen ve kilit bir konumda bulunmnayan Lysychansk kentinde dahi Rusları ciddi ölçüde yıpratarak önemli bir başarıya imza attılar.

Slovyansk'tan Bakhmut'a uzanan yolun çatışmanın bir sonraki aşamasında daha ciddi bir önem kazanacağını savunan McKenzie, Ukrayna güçlerinin bu yolun batı aksına çekilerek bir sonraki savaş için mevzilendiği görüşünde.

Rus güçlerinin konumlanma alanlarından kuzeye yöneldiğine dair emareleri de değerlendiren McKenzie'ye göre Rusya'nın bir sonraki hamlesi savaşın gelecek görünümüne dair daha önceki hamlelerine göre daha belirleyici bir nitelikte. Rusya'nın başlangıçta sahip olduğu kadar çok saldırı seçeneğine sahip olmadığını savunan eski subaya göre, Rus güçleri ciddi şekilde yıprandı ve operasyonel kuvvetlerinin bütünlüğünü sağlamakta zorlanıyor.

İngiliz Genelkurmay Başkanı Patrick Saunders'e atıfla "48 saat içerisinde ateşlenen mühimmat miktarı normal bir NATO ülkesini çok zorlayacak boyutta" ifadesini aktaran McKenzie'e göre Ukrayna güçlerinin Lysychansk'ı geri alma hırsının karada savaşacak çok güçlü birliklerin inşasına bağlı. İngiliz Savunma Bakanlığı tarafından sağlanan son istihbarat raporları Rus güçlerinin Luhansk bölgesine yoğunlaştırdığı saldırılar neticesinde Lysychansk'ı da ele geçirdiğini ve bu hamleyle beraber Rusya'nın büyük bir kesinlikle Donetsk bölgesini kontrol aldığını ortaya koyarken Ukrayna güçlerine bağlı gayrinizami unsurlar da bölgede gayrinizami tarzda saldırılarını sürdürüyor.

UKRAYNA'DA SON DURUM

Geçtiğimiz Şubat ayında Ukrayna'ya geniş kapsamlı bir müşterek harekat başlatarak Kiev'in yakınlarına kadar ilerleyen Rus işgal güçleri, Batı ittifakı tarafından desteklenen Ukrayna Ordusunun yoğun kara ve hava direnişiyle karşılaştıktan sonra Kiev ekseninden çekilerek askeri operasyonlarını Ukrayna'nın doğusunda işgal altında tuttuğu bölgelere yoğunlaştırmıştı. Moskova tarafından saldırının stratejik hedefleri arasında sayılan bazı sonuçlara ulaşan Rus işgal güçleri, Mariupol, Melitopol, Berdyanski ve Herson şehirlerini ele geçirerek yasadışı bir şekilde ilhak ettiği Kırım yarımadasıyla Ukrayna'nın kara bağlantısını kopardı. Daha sonra Donbass olarak bilinen Donetsk ve Luhansk bölgelerine yığınak yapmaya başlayan Rusya iki bölgenin güvenliği için belli bölgelere saldırılar düzenlemeyi sürdürmüştü. Bu saldırıların silsilesinin neticesinde Lysychansk kentini ele geçiren Rusya'nın son hamlesi Ukrayna güçlerinin Donbass üzerindeki tartışmalı hakimiyetini neredeyse kaybettiğini işaret ediyor.