ABD’nin İsrail Büyükelçisi Tom Nides, ABD Başkanı Joe Biden’ın bugün İsrail’de başlayacak olan ziyareti sırasında Filistinli ve İsrailli taraflarla iki devletli çözüm konusunu görüşeceğini bildirdi.

Biden’ın İsrail’e gelişinden saatler önce Şarku’l Avsat’a özel açıklamalarda bulunan Nides, “İki devletli çözüme alternatif yok” diyerek, ABD yönetiminin ‘İsrail devleti ile yan yana yaşayan bir Filistin devleti’ vizyonuna bağlılığını ifade etti.

Nides, “Demokratik bir Yahudi devleti olarak İsrail’in bu çözüm için bir vizyona sahip olması, bunu uygulamanın ne kadar zaman alacağı ve ne kadara mal olacağı önemlidir, çünkü iki devletli bir çözüm vizyonunu sürdürmemiz gerekiyor” dedi.

Filistinlilerin hayatlarını iyileştirmek için yardım

Nides, “Filistin halkına yardımımızın önemli olduğu ve İsrail’i de ilgilendirdiği açıktır. Bu nedenle hepimiz bu işte birlikteyiz. Başkan Biden’ın bugün veya yarın Filistinlilere yardım konusunda ne açıklayacağını tahmin edemiyorum. Ancak söyleyebileceğim şu ki, iki devletli çözüm vizyonunu uygulanabilir ve canlı tutmamız gerekiyor” diye konuştu.

ABD’li bir yetkili, Biden’ın söz konusu ziyaretinde çatışmayı sona erdirmek ve barışı tesis etmek için tek kalıcı, adil ve tek çözüm olarak iki devletli çözümü vurgulayacağını bildirdi.

Yetkili, Biden’ın Filistin halkına ekonomik ve insani yardımın yanı sıra Gazze’de devam eden insani krizin üstesinden gelmek için ABD’nin desteğini açıklayacağını da ifade etti.

Ekonomik adımlar ve ABD yardımının amacının ‘Filistinlilerin yaşamlarını iyileştirmek ve sonunda siyasi bir çözüme ulaşma olasılığını korumak’ olduğunu dile getiren yetkili, “Başkan, gerginliği azaltma çabalarıyla çeliştiği için yerleşim birimlerinin genişlemesine karşı olduğunu defalarca dile getirdi” dedi.

Yetkili ayrıca, Biden’ın iki tarafla yapacağı görüşmelerde iki devletli çözümü zorlaştıracak ve tansiyonu artıracak adımlar atmamaları konusunu ele alacağına işaret etti.

Bu açıklamalara rağmen, barış görüşmelerini yeniden canlandıracak herhangi bir hazırlık görünmüyor.

Biden’ın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yapacağı görüşme, ABD’nin Filistinlilere desteğini ifade etmek için Doğu Kudüs’teki bir hastaneye yapacağı sembolik ziyarete ek olarak, 100 milyon dolar veya daha fazla mali yardımın duyurulmasıyla sınırlı olacak.

Kudüs’teki ABD Konsolosluğu

ABD yönetiminin Filistin meselesine yönelik politikalarında büyük bir değişiklik olmadığı ve Kudüs’teki Konsolosluğun yeniden açılmasına yönelik bir duyuru da ufukta görünmüyor, çünkü bu adım hala İsrail’in itirazıyla karşılaşıyor.

Büyükelçi Nides bu konu hakkında şöyle konuştu;

“Başkan Biden, ABD Konsolosluğu’nu açmak istediği konusunda çok net ve İsrail hükümetinin konsolosluğun açılmasını kabul etmesini istiyor. İsrail hükümetiyle bu konuda görüşmelerimiz olacak.”

ABD’nin müttefikleri arasında büyük işbirliği

ABD’nin İsrail Büyükelçisi, Ortadoğu’da bir savunma ittifakı ilan etme olasılığı hakkındaki haberler hakkında yorum yapmayı reddetti ve konuyu Biden’ın toplantılarının ve savunma bakanlarının sonucuna bırakmayı tercih etti.

Ancak Nides, Ortadoğu’daki ortaklar ve müttefikler arasında büyük bir işbirliği olduğunu, İran ve vekilleri de dahil olmak üzere bölgenin karşı karşıya olduğu tehdit ve zorluklara odaklanmada ortak bir çıkar olduğunu vurguladı.

İran’ın nükleer yeteneklere sahip olmaya yakın olduğuna dikkat çeken Nides, “Bu nedenle diplomatik bir çözüme ulaşmak ve istihbarat paylaşımı için İsraillilerle işbirliği yapma konusunda büyük bir çaba var” diye ekledi.

Biden’ın ziyaretinin amacının, İsrailliler, ABD’liler, Yahudiler, Müslümanlar ve Hristiyanlar için ABD-İsrail ilişkisinin önemini vurgulamak olduğunu söyleyen Nides, “Biden iktidara gelmeden önce burayı 10 kez ziyaret etti ve İsrailli yetkililerle yakın ilişkileri var. Başkan İsrail’e yabancı değil” ifadeleri ile açıklamasını noktaladı.