İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği'nden (İİTPB) 11 kişilik delegasyon, Bangladeşli yetkililere, mülteci kamplarındaki Arakanlı çocuklar için bir eğitim sistemi benimsenmesi çağrısında bulundu.

İİTPB Türkiye Delegasyon Başkanı, AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay başkanlığındaki İİTPB Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Daimi İhtisas Komitesi'nin yan kuruluşu Müslüman Topluluklar ve Azınlıklar Komitesi'nden 11 üyeli delegasyon, Bangladeş'e 18 Aralık'ta başlayan 4 günlük ziyaret gerçekleştirdi.

Delegasyon, Başkent Dakka'da, Bangladeş Milli Eğitim Bakanı Dr. Dipu Moni ile görüşmesinde, Arakanlı çocukların mülteci kamplarında aldıkları eğitimi gündeme getirdi.

Atalay, görüşmede yaptığı açıklamada, mülteci kamplarına yaptıkları ziyarete değinerek, kamplardaki çok sayıda Arakanlı çocuk için kullanılan eğitim tesisini gördüklerini, ancak bu tesisin ihtiyaç dahilinde yeterli olmadığını belirtti.

Her yıl mülteci kamplarında yaklaşık 35 bin bebeğin doğduğunu aktaran Atalay, Arakanlı Müslümanların umutlarını canlı tutmak için eğitimin gerekli olduğunu vurguladı.

Arakanlılara kendi dillerinde eğitim vermek için bir uygulama bulunmadığını, ancak bunun gerekli olduğunu ifade eden Bakan Moni de "Mülteci kamplarındaki çocuklara kendi dillerinde eğitim verecek yetkinlikte öğretmen bulmakta zorlanıyoruz. Kamplardaki eğitim merkezlerini bazı sivil toplum kuruluşları aracılığıyla işletiyoruz. Ancak bu konuyu ilgili tüm birimlerle görüşeceğiz." diye konuştu.

ARAKANLI MÜSLÜMANLARA ETNİK TEMİZLİK

Arakan'da, 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

Birleşmiş Milletler ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

Doğal afetlere ve iklim değişikliğinin etkilerine açık Cox's Bazar bölgesi, Ağustos 2017'den sonra Myanmar'daki baskı ve zulümden kaçan yaklaşık 1 milyon Arakanlı Müslüman mülteciye ev sahipliği yapıyor.