Hollanda'nın Dakka Büyükelçiliği ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Bangladeş’in Cox's Bazar kentindeki Arakanlı Müslüman mültecileri ve ev sahibi toplulukları desteklemek için 7,5 milyon dolarlık anlaşma imzaladı.

Anlaşma, Bangladeş'in başkenti Dakka'da, Hollanda'nın Bangladeş Büyükelçi Yardımcısı Thijs Woudstra ve IOM Bangladeş yetkilisi Fathima Nusrath Ghazzali tarafından imzalandı.

Ghazzali, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Arakanlı Müslümanlar, sınırlı fırsatlar ve karmaşık zorluklarla dolu kalabalık kamplarda yaşıyor. Ev sahibi topluluklar da sınırlı kaynaklar, kısıtlı pazar erişimi, sınırlı istihdam fırsatları, yetersiz altyapı ve tekrarlayan çevresel şoklar dahil artan sorunlarla karşı karşıya." ifadelerini kullandı.

“Çevreyi Geri Kazanma ve Arakanlı Mültecilerin ile Cox's Bazar'daki Ev Sahibi Toplulukların Dirençliliğini Güçlendirme” projesi çerçevesinde yapılan 7,5 milyon dolarlık anlaşma ile 196 bin 463 Arakanlı mültecinin destekleneceği ve 18 bin mülteciye eğitimli toplum gönüllüleri tarafından meslek dışı psikososyal danışmanlık sağlanacağı bildirildi.

Açıklamada, mültecilerin heyelan ve sellere karşı savunmasız olduklarına dikkat çekilerek, “Bu nedenle proje, ruh sağlığı ve psikososyal desteği, afet riski azaltma faaliyetlerine entegre etmeyi amaçlamaktadır.” ifadesine yer verildi.

Doğal afetlere ve iklim değişikliğinin etkilerine açık durumdaki Cox's Bazar bölgesi, Ağustos 2017'den sonra Myanmar'daki baskı ve zulümden kaçan yaklaşık bir milyon Arakanlı Müslüman mülteciye ev sahipliği yapıyor.