Hindistan Anayasa Mahkemesi 2019’da hükmettiği tartışmalı kararla ülkede yüz yıllardır var olan tarihi Müslüman eserlerini tehlikeye attı.

Mahkeme, 1527 yılında inşa edilen tarihi Babri Cami’nin, Hindu tanrısı 'Ram'ın doğduğu yere dikildiğini kabul etmiş oldu.

1992’de, Hindu gruplar, Hindistan alt kıtasındaki Babür Hanedanlığı'nın kurucusu Babur’un bir generali tarafından Hindu ilahı Rama’nın doğduğu yerde inşa edildiğini iddiasıyla Babri Camii’ni yıkması sonucu çıkan olaylarda iki binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Ülkede, Anayasa Mahkemesini bu kararı aşırı sağcı Hindu grupları, Müslümanların tarihi eserlerini tahrip etme ve yıkma konusunda cesaretlendirdiği gözlemleniyor.

Bu ay, iktidardaki Hindistan Halk Partisi'nden bir yetkili, Hinduların Tac Mahal'in gerçek sahipleri olduğunu iddia ederek Uttar Pradeş Eyaleti Yüksek Mahkemesi'ne olaya ilişkin başvuruda bulundu.

Reuters Haber Ajansı, Hindistan Halk Partisi ile bağlantılı Hindu aşırılık yanlısı grupların, Hindu tanrısı “Şiva”dan kalan buluntuların olduğu iddiasıyla, ülkenin kuzeyindeki bazı tarihi camiler ve Tac Mahal’de kazı işlemleri yapılması konusunda baskı uyguladıklarını belirtti.

Hindistan mahkemeleri, Tac Mahal dahil tarihi camileri yıkılması talebiyle şimdiye kadar 4 dava aldı.

Hepsi tarihi dokulara ve hikâyelere sahip olan camiler sırasıyla, Şahı İdgah Mescidi, Gyanvapi Cami, Kutub Minar Camii ve son olarak Kemal Mevla Cami.