Çin Savunma Bakanı Vey Fınghı, ABD'nin Asya-Pasifik bölgesinde Çin'i çevrelemek üzere çatışma ve cepheleşme yaratmayı amaçladığını, bunun için "çok taraflılık" görüntüsü altında küçük özel bir grup oluşturmaya çalıştığını bildirdi.

Bakan Vey, Singapur'da düzenlenen Shangri-La Diyalogu Forumu'nda Çin'in "Bölgesel Güvenlik Vizyonu" başlıklı konuşma yaparak, ABD'nin Hint-Pasifik stratejisini eleştirdi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in aynı forumda yaptığı konuşmada, Çin'e dair dile getirdiği eleştirileri "karalayıcı suçlamalar ve tehditler" olarak niteleyen Vey, "ABD’nin Hint-Pasifik stratejisi, bize göre, 'özgür ve açık Hint-Pasifik' adı altında özel bir küçük grup oluşturma, belirli bir ülkeyi hedef almak üzere bölge ülkelerinin iradesini gasbetme girişimidir." dedi.

Vey, hiçbir ülkenin kendi iradesini diğerlerine dayatmaması ve çok taraflılık görüntüsü altında onları tehdit etmemesi gerektiğini belirterek, "Dışlayıcı blok oluşumlarına, cepheleşmeye, çevreleme siyasetlerine, ekonomik ilişkileri koparmaya ve tedarik zincirlerinin zedelenmesine hayır demeliyiz. Bölgelerin etrafını duvarlarla çevirmek ve paralel sistemler kurmak dünyayı bölmekten ve tüm ülkelerin ortak çıkarlarına zarar vermekten başka işe yaramayacaktır." diye konuştu.

Vey, Çin’e göre bir stratejinin değerinin, tarihi ve küresel eğilimlere uyumuna, bölgesel barış ve istikrara, herkesin ortak çıkarına katkısına bağlı olduğu vurguladı.