Hindistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan Afganistan’a dair ortak çalışma grubu kuracak.

Hindistan Başbakanı Modi’nin liderliğinde düzenlenen Hindistan-Orta Asya Birinci Liderler Zirvesi’nde Afganistan’a yönelik ortak çalışma grubu oluşturulması kararlaştırıldı.

Video konferans yöntemiyle düzenlenen zirveye Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov katıldı.

Düzenlenen zirveye dair açıklamalarda bulunan Hintli bir yetkili, Orta Asya ülkeleriyle Afganistan'daki insani kriz ve Taliban yönetiminin uluslararası tanınırlığıyla ilgili çalışmaları ele alacak bir "ortak çalışma grubu" oluşturulması kararının alındığını açıkladı.

Toplantının ardından yayımlanan ortak bildiride, terör ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele, kadın, çocuk ve farklı etnik hakların korunması, "temsili ve kapsayıcı bir hükümet” oluşturulması konularında fikir birliği sağlandığı bildirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Modi, bu ülkelerin denize erişimini sağlamak için İran'daki Chabahar Limanı'nı geliştirmek için başka bir ortak çalışma grubu kurmaya da karar verdiklerini belirtti.

Hindistan, Chabahar Limanı ve çevresindeki demir ve karayollarının geliştirilmesi için 500 milyon dolara kadar yardım sözü vermişti.

Öte yandan Hindistan, Özbekistan'a yolların ve bilgi teknolojilerinin geliştirilmesi için 450 milyon dolar kredi verirken 2020'de ise söz konusu 5 ülkeye bir milyar dolarlık kredi verileceğini açıklamıştı.