Irak eski Başbakanı Haydar Abadi, IKBY Bölgesi'nin bütçe payının siyasete alet edilmemesi ve IKBY halkının hakkı olan payın gönderilmesi gerektiğini söyledi.

2021 Irak Federal Mali Bütçesinin Parlamento tarafından onaylanmasının üzerinden 3 ay geçmesine rağmen IKBY Bölgesi'ne düşen pay hala gönderilmedi.

Bütçe meselesinde yaşanan engellerin aşılması için Erbil ve Bağdat tarafından teknik heyetler oluşturuldu. IKBY Bölgesi hükumeti, bütçe yasasının 11'inci maddesinde yer alan şartları da yerine getirdi.

Irak eski Başbakanı Haydar abadi, Rudaw'a verdiği röportajda, Irak'ta seçimlerin yaklaştığı bir dönemde IKBY Bölgesi halkının bütçe payından mahrum bırakmaması gerektiğini belirtti.

Abadi, "2018'de seçimler yaklaşıyordu ve ben o dönem IKBY Bölgesi'nin bütçe payını gönderdim. Siyasi menfaatime göre yaklaşsaydım, göndermezdim ama ülkenin ve milletin menfaatleri için gönderdim. Onlar bu ülkenin vatandaşları ve onların çıkarlarını göztmeliyiz. Bu yüzden politikacılar popülizmden uzak durmalıdır. Onlara, IKBY Bölgesi'nin Irak'ın önemli bir parçası olduğu gerçeğini sadece siyasi bağlamda değil, gerçekler temelinde anlamaları gerektiğini söylüyorum. IKBYlı vatandaşlar kendilerini bu ülkenin vatandaşı gibi hissetmeli. Onlar Irak'ın bir parçası ve Bağdat buna dikkat etmeli" dedi.

15 Haziran 2021'de Başbakan Masrur Barzani ve Irak Başbakanı Mustafa Kazimi ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki başbakanın görüştüğü konulardan biri de bütçe konusuydu.

Başbakan Barzani, IKBY Bölgesi payının gönderilmesi konusunda Kazımi ile anlaştıklarını açıkladı.

Buna göre, Irak Maliye Bakanlığı'nın iki hafta içersinde IKBY Bölgesi'ne 200 milyar dinar göndermesi gerekiyordu.

Haydar Abadi, Bağdat hükumetinin bu konuda takındığı tavrı da eleştirdi.

Engellerin aşılması için her iki tarafın birlikte çalışması gerektiğini belirten Abadi, ayrıc ilginç bir yorumda bulundu.

Başbakanlığı döneminde mali denetimler konusunda IKBY Bölgesi'ne heyet gönderdiğini hatırlatan Abdi, bazı Kürt partilerin bütçe konusunda IKBY Bölgesi hükumetinin aksine hareket ettiğini dile getirdi.

Abadi, "IKBY'da bize önemli bilgiler veren birçok parti olduğunu sizden saklamıyorum, size doğruyu söylüyorum. Gerçeklerden kaçarsam ve partizan çıkarların veya popülist çıkarların peşinden gidersem bu yanlıştır. Biliyorsunuz ki bazı Araplar kazanmak için Kürtlere karşı Araplara sırt çevirmeye çalışıyor, bazı Kürtler de aynısını yapıyor" diye konuştu.

Irak'ın 2021 bütçesi toplam 130 trilyon dinar olarak belirlenmiş. Bütçede IKBY Bölgesi'nin payı ise yaklaşık 11 trilyon dinar, yani bütçenin yüzde 13,9'una tekabül ediyor.

IKBY Bölgesi'nde 751 bin 805'i asker ve memur, 242 bin 269'u emekli olmak üzere 1 milyon 251 bin 451 kişi maaş alıyor. Hükümetin maaşları ödeyebilmesi için toplam 895 milyar dinara ihtiyacı var.