ABD, Guantanomo'da 16 yıldır tutulan Somalili Hasan Duran'ın farklı bir ülkeye iade edilmesine onay verdi.

New York Times Gazetesi'nin ulaştığı belgeye dayandırdığı haberde, 41 yaşındaki Duran’ın güvenliğinin garanti edilmesi şartıyla iadesine onay verildiği belirtildi.

ABD Kongresinden 2018’de geçen yasa paketinden dolayı Guantanamo tutuklularının Somali, Yemen, Suriye ve Libya'ya transferi yasaklandığı için Duran'ın başka bir ülkeye iadesi gerekiyor.

ABD’li diplomatların bu yasaktan dolayı üçüncü bir ülke arayışında olduğu belirtilen haberde, Savunma Bakanı Lloyd Austin'i vereceği güvenlik teminatlarıyla tatmin eden bir ülke bulunduğunda Duran’ın serbest kalacağı belirtildi.

Pentagon Sözüsü John Kibry, günlük basın toplantısında, Duran'ın transferi ile ilgili elinde herhangi bir duyuru olmadığını ifade etmişti.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından 2004'te Cibuti'de alıkonulan Duran, CIA'nın yurt dışındaki gizli sorgu merkezlerinde 900 gün geçirdikten sonra Eylül 2006'da Guantanamo'ya transfer edilmiş ve burada da CIA'ya ait gizli hücrelerden birinde tutuluyordu.

Guantanamo'da serbest bırakılması onaylanan ancak üçüncü bir ülkenin kabulünü bekleyen Duran, bu şekilde bekleyen 14 şüpheliden biri. Guantanamo'da halihazırda 39 tutuklu bulunuyor. Bu kişilerden 10’unun askeri mahkeme süreci sürüyorken, sadece 2 kişinin cezası kesinleşmiş durumda.