İSTANBUL – Nijer ve Fransa, Sahra Altı Afrikası’ndaki beş ülkede Mağrip El-Kaidesi’ne yönelik sürdürdüğü Barkhane Operasyonu kapsamında Nijer’in batısına kapsamlı harekât düzenledi.

Nijer Ordusu ve Fransız Ordusunun ortak operasyonu, Nijer’in batısındaki Mali sınırında gerçekleşti.

Devam eden operasyon ile ilgili Nijer Genelkurmay Başkanlığı’nın yaptığı açıklamada, Nijer ve Fransız Barkhane kuvvetlerinin büyük çaplı operasyonunda 15 terörist etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Nijer Genelkurmay Başkanlığı’nın yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Nijer Ordusu ve Barkhane kuvvetlerinin büyük çaplı operasyonunda 15 terörist etkisiz hale getirildi.”

Öte yandan, Fransa Savunma Bakanı Sn. Jean-Yves Le Drian, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Batı Nijer'de başarılı ortak operasyona bir örnek: Nijerli ve Fransız askerler (Barkhane Operasyonu) 15 teröristi etkisiz hale getirip silah, mühimmat ve araçlarını ele geçirdi.” dedi.

Fransa’nın Afrika atılımı

Afrika Kıtası’nın ortasında Sahra Çölü’nün güneyi ile savanalar arasında, Kızıldeniz’den Atlas Okyanusu’na uzanan bölgede Senegal, Çad, Burkina Faso, Mali, Nijerya, Moritanya ile Nijer’in içinde yer aldığı Sahel bölgesinde Fransa desteği ile bir süredir El Kaide’ye bağlı gruplara karşı operasyonlar yapılıyor.

Sahra Çölü’nün kuzeyindeki varlığını genişletmeye yönelik adımların yanı sıra Fransa, Afrika’nın ortasındaki Sahel kuşağı devletleri ile askeri iş birliğini radikal gruplara karşı operasyonlar ile yükseltiyor.

Nijer’in batısındaki operasyonun ardından Sahel kuşağındaki Moritanya, Mali, Burkina Faso, Nijer ve Çad’ın ortak askeri gücüne atıfta bulunan Fransa Savunma Bakanı, “G5 Sahel ordularının yükselişi devam ediyor.” sözleri de Fransa’nın bölgeye verdiği önemi ifade ediyor.

Fransız askeri varlığı

Fransa’nın Nijer’in başkenti Niamey ve kuzeyindeki Madama’da iki askeri üssü bulunuyor. Ayrıca Nijer’in Agadez şehrinde ABD Afrika Komutanlığı‘nın(AFRİCOM) drone üssü mevcut.

Fransız Ordusu tarafından Ağustos 2014'te başlatılan Barkhane operasyonu, aşırı gruplarla mücadele etmek amacıyla Sahel bölgesindeki Burkina Faso, Mali, Moritanya, Nijer, Çad ülkelerini kapsıyor. Barkhane operasyonunda, söz konusu ülkelerle ortaklaşa hareket etme stratejisiyle yaklaşık 3 bin 500 askerle görev yapıyor.