Pazartesiyi salıya bağlayan gece Mure ve Domene kentlerinde 2 cami, ırkçı saldırıların hedefi oldu.

Fransız medyasında yer alan haberlere göre, kentteki Müslüman Türk toplumunun idare ettiği La Mure'deki camiye sabah gelen cemaat, bina önündeki çöp bidonlarını devrilmiş, posta kutusu ve kapı koluna zarar verilmiş, küçük bir Türk bayraklı flamayı kısmen yanmış halde buldu.

"Müslümanlar zararlıdır", "İslam Avrupa'dan dışarı" şeklinde yazılarla cami duvarında karşılaşan cemaatin ve cami yetkililerinin haber vermesiyle olay yerine gelen güvenlik güçleri, saldırıya ilişkin soruşturma başlattı.

Domene kentinde ise sarhoş olduğu düşünülen bir kişi 27 Aralık akşamı kentteki mescide girerek etrafa zarar verirken kağıttan bir masa örtüsüne imamı ve cemaati teröre teşvikle suçlayan ifadeler kaydetti.

Cemaat tarafından fark edilen saldırgan, müdahaleye rağmen kaçmayı başardı.

Bölge savcılığı saldırıya ilişkin soruşturma başlatırken iki saldırı arasında bağlantı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

"İSLAMOFOBİ" UYARISI

Fransa Türk Müslüman Dernekleri Koordinasyon Komitesi (CCMTF), yapmış olduğu açıklamada ülkede özellikle son dönemde Müslüman karşıtı, ırkçı ve zenofobik (yabancı düşmanlığı) fikirlerin yükselişe geçtiği, Müslümanların doğrudan saldırılara uğradığı ifade edildi.

Müslümanların kendilerine yönelik artan bir nefrete tanık olduklarına dikkat çekilen açıklamada, saldırıların kınanması ve faillerinin bir an önce bulunması çağrısı yapıldı.

CAMİLER KAPATILIYOR

Paris yönetimi, ağustosta kabul ettiği "ayrılıkçı" yasasıyla

Müslümanlara ait kuruluş, ibadet yeri ve tanınmış Müslüman şahıslara yönelik denetimleri sıkılaştıran Paris yönetimi, ağustosta "ayrılıkçılık” yasasını yürürlüğe koymuştu.

Paris hükümeti, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası toplum ile sivil toplum kuruluşları ve insan hakları örgütleri, Müslümanları hedef aldığı ve ötekileştirdiği gerekçesiyle eleştiriliyor.

Bu yıl içinde Fransa’da İçişleri Bakanlığının talimatıyla Fransa'da 99 camide yapılan denetimler sonucunda 21'i kapatılırken, 6'sı hakkında da kapatılması için yasal süreç başlatıldı.