Fransa'da İslami eğitim veren Tarbiya Enstitüsü, Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler yasası kapsamında “güvenlik durumu” gerekçe gösterilerek kapatıldı.

Fransa'da başkent Paris'in yakın banliyösü Bobigny'de, İslami eğitim veren ve 750 öğrencisi bulunan Tarbiya Enstitüsü, kamuoyunda "aşırıcılık yasası" olarak bilinen tartışmalı Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler yasası kapsamında güvenlik durumu gerekçe gösterilerek kapatıldı.

YANGIN ÖNLEMLERİNİN ALINMADIĞI ÖNE SÜRÜLDÜ

Seine-Saint-Denis Valiliğinden yapılan açıklamada, kuruluşta yapılan denetim sonucunda yangın önlemlerinin eksikliği ile kayıt prosedürlerinde düzensizlik tespit edildiği öne sürüldü.

Bunun üzerine, valiliğin talebiyle enstitüde kayıt işlemlerinin askıya alındığı ve belediyenin, enstitüyü kapattığı kaydedildi.

Enstitünün faaliyetlerinde "cemaatçi" uygulamalar tespit edildiği öne sürülen açıklamada, bunun yakın zamanda yürürlüğe giren Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler yasasına aykırı olduğu savunuldu.

ENSTİTÜDE KUR’AN-I KERİM EĞİTİMİ VERDİLİYOR

Seine-Saint-Denis ilçesindeki enstitünün internet sitesinde yer alan bilgilere göre ise enstitüde Kur'an-ı Kerim, Arapça ve İngilizce eğitimi verilmesinin yanı sıra spor faaliyetleri de yapılıyor.

Fransa'daki Müslümanları hedef aldığı için eleştirilen ve adı "İslamcı ayrılıkçılık" yasası iken tepkiler üzerine "Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler" olarak değiştirilen tartışmalı yasa, Ağustos 2021'de yürürlüğe girmişti.