Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nin (TM) yeni başbakan olarak belirlediği Fethi Başağa, Tunus'ta Libya’daki siyasi durumla ilgili açıklamalarda bulundu.

Libya basınında yer alan habere göre, Fethi Başağa, Libya'daki siyasi elitler, askeri güçlerin liderleri, ülkenin batısı ve birçok toplumsal grup ile doğrudan iletişim halinde olduğunu söyledi. Başağa, "Dibeybe hükümeti, Trablus’un dışında herhangi bir faaliyet gösteremez. Önümüzdeki birkaç gün içinde hükümeti barışçıl bir şekilde devralacağız" dedi.

Libya'daki siyasi tarafların anayasal bir çerçevde birleşmesi gerektiğinin altını çizen Başağa, "Temsilciler Meclisi’nin, Devlet Yüksek Konseyi ile görüşmek üzere komisyon göndereceğini umuyorum. Seçimlerin ise bu iki kurum arasındaki uzlaşının ardından 12 ya da 16 ay sonrasında yapılmasını bekliyorum" açıklamasını yaptı.

Libya'da bulunan yabancı askeri kuvvetlere yönelik bakış açısının yeni yeni değişmeye başladığını söyleyen Başağa, yapılacak anlaşma ile Libya'da bulunan askeri kuvvetleri kontrol altına alabileceklerini ya da ülkeyi terk etmelerini isteyebileceklerini belirtti. Başağa, "Ancak ülkedeki gayrimeşru askeri varlık her zaman bizi korkutur" ifadesini kullnadı.

Dibeybe hükümetinin Ulusal Petrol Şirketi'nin yönetim kurulunu yeniden şekillendirmeye çalıştığını iddia eden Başağa, bunun petrol üretimine zarar verebileceğini belirtti.