EYT ne zaman yasalaşacak, sorusunun yanıtı son gelişmeler ile takip ediliyor. Milyonların yıllardır beklediği EYT düzenlemesinde ayrıntılar geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanmıştı. Buna göre; prim ödeme gün sayısını, sigortalılık süresini tamamlayanlar yaş şartı aranmadan emekli olabilecek. İlk etapta da 2 milyon 250 bin kişi EYT düzenlemesinden yararlanıp hemen emekli olabilecek. Taslak metnin önümüzdeki hafta Meclis'e gelmesi ve ocak ayı içerisinde düzenlemenin hayata geçmesi bekleniyor.

EYT NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT ile ilgili sorulara cevap verdi. EYT’de sürecin nasıl işlediğini açıklayan Bilgin, “Süreç aşama aşama ilerleyecek. Meclis kararını verecek. Ocak ayı içinde Meclis'e ileteceğiz. Üzerimize düşen görev sorumluluğunu tamamladık” ifadelerini kullandı. Bilgin şunları ifade etti;

"Biz hazırlıklarımızın son aşamasındayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklaması sonrası dosyaların birleştirilerek değerlendirilmesi ve son hali Meclis sürecine intikal ettirmek. Sorunuzun cevabını Meclis verecek. Biz teknik hazırlıklarımızı milletvekilleri grupla yaptıktan sonrasına karışmayız. Biz Ocak ayı içerisinde Meclis'e intikal edeceğiz. Bizim görev alanımız belli."dedi.

EYT NE ZAMAN YASALAŞACAK?

Önümüzdeki hafta içerisinde taslak metnin Meclis'e ulaşması bekleniyor. Meclis Başkanlığı'na kanun teklifinin sunulmasıyla birlikte komisyon ardından genel kurul faslı başlayacak. Emeklilikte yaşa takılanlar için ocak ayı içerisinde düzenlemenin hayata geçmesi bekleniyor. Peki, kimler faydalanacak o düzenlemenin çerçevesi nasıl oluşturuldu?

Öncelikle 2 milyon 250 bin kişinin EYT'den faydalanması bekleniyor. Herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak. Ayrıca SSK, Bağkur, Emekli Sandığı ayrımı yapılmaksınız herkes için geçerli olacak. 5 bin prim gününü dolduran vatandaşlar yaşa takılmadan emeklilik hakkı kazanacaklar. Bu hakkı kazanabilmeleri için 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olmaları işe başlamaları gerekiyor.

Bir kıdem tazminatı yükü oluşacak işveren için EYT düzenlemesiyle birlikte. Kıdem tazminatı için işverene yönelik kredi garanti fonu destekli bir kredi devreye alınacak. Şunu da belirtelim yaklaşık 100 milyar liralık bir maliyeti olacak EYT'de. Yaş ortalaması için 49.9 bu notu da düşelim. Ayrıca henüz başvurular açılmadı. Meclis'teki düzenlemenin tamamlanmasının ardından SGK ya da e-Devlet üzerinden vatandaşlar başvurularını yapabilecekler.

Ancak önemli nokta şu ki önümüzdeki hafta içerisinde Meclis gündemine gelecek ardından yasalaşacak ve ocak ayı içerisinde yasalaşmasına mütabiken EYT düzenlemesi hayata geçecek.