Etiyopya hükümeti Tigray bölgesinde yerinden edilmişlere ve iç çatışmalardan etkilenenlere hızlı bir şekilde yardım sağlamak için tek taraflı ateşkes ilan etti.

Başbakan Abiy Ahmed'in hükümeti yaptığı açıklamada, “Acil insani yardımın Tigray bölgesine ulaşımını kolaylaştırmak için her türlü çabayı göstermeye kararlı olduğunu” söyledi.

Açıklamada, “İnsani ateşkesin başarısı için hükümet, Tigray'deki isyancıları tüm düşmanlıkları durdurmaya ve işgal ettikleri bölgelerden çekilmeye çağırıyor” ifadeleri yer aldı.

Hükümet, “bu ateşkesin sahadaki insani durumda önemli bir iyileşmeye yol açacağını ve kuzey Etiyopya'daki ihtilafın daha fazla kan dökülmeden çözülmesinin yolunu açacağını” temenni ettiğini duyurdu.

TİGRAY CEPHESİ ATEŞKESE UYMA TAAHHÜTTÜ VERDİ

Etiyopya ordusuyla 17 aydır süren çatışmalarda kilitli kalan Tigray'deki, hükümetin açıklamasından saatler sonra cuma günü ateşkese uyma sözü verdi.

Yazılı olarak yapılan açıklamada “Tigray hükümeti, düşmanlıkların derhal durdurulmasını uygulamaya kararlıdır. Etiyopya Hükümetini, yüz binlerce kişinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu kuzey Etiyopya'daki Tigray bölgesine sınırsız erişimi kolaylaştırmak için somut önlemler almaya çağırıyor.” İfadeleri yer aldı.

Cephe yaptığı açıklamada ayrıca, “siyasi meseleleri insani meselelerle ilişkilendirmenin kabul edilemez” olduğunu belirterek ateşkesi başarılı kılmaya kararlı olduklarını beyan etti. Ayrıca “barışa bir şans vermek için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını” vurguladı.