BM'den yapılan açıklamada, ‘’Etiyopya’da OHAL’den sonra gözaltına alınanların çoğunun Tigraylardan oluşması çatışmayı körükleyecek’’ denildi.

Etiyopya yönetimi, kuzeyde ilerleyişini sürdüren isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesinin saldırıları nedeniyle ülkede olağanüstü hal ilan etti. Yetkililer, isyancıların başkente yürüyebileceği kaygıları nedeniyle halka silahlarını kaydettirme ve kenti savunmaya hazır olma çağrısı yaptı.

Throssell, güvenlik güçlerinin bu bölgelerde Tigray kökenlileri, TPLF ile bağlantılı oldukları şüphesiyle delilsiz gözaltına aldığını iddia etti ve "Son bir hafta içinde en az 1000 kişi gözaltına alındı. Bazı veriler bu rakamın daha yüksek olduğuna işaret ediyor." dedi.

TİGRAY'IN YAPISI

122 milyon nüfuslu Etiyopya'da, Tigray bölgesinde yaklaşık 7 milyon kişi yaşıyor.

Tigraylılar Oromo ve Amharalardan sonra ülkedeki üçüncü büyük etnik toplumu oluşturuyor.

Etiyopya etnik ayrımlara göre büyük ölçüde özerk 10 eyalete bölünmüş bulunuyor ama federal bir merkezi devlet ve kurumları da var.

Etiyopya'nın son imparatoru Haile Selasiye'nin 1974 yılında bir darbe ile devrilmesini izleyen uzun askeri yönetim ve iç savaş döneminde ağır yaralar alan bu bölgede merkezi hükümete karşı derin bir hoşnutsuzluk var.

Tigray, 1 milyondan fazla kişinin öldüğü ve 2 milyonu aşkın insanın göç etmek zorunda kaldığı 1983-1985 yıllarındaki büyük kıtlığın merkezindeydi.

Onlarca yıl devam eden görece istikrar döneminin ardından, 2020 yılının Kasım ayında Tigray bölgesel yönetimi ile federal hükümet güçleri arasında çatışmalar patlak verdi.