Eski Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, ZDF kanalında katıldığı programda Suriye sorunuyla alakalı değerlendirmelerini paylaştı. "Kürtler en iyi müttefiklerimizdi. Batılı ülkeler olarak Kürtleri kullandık. Çünkü Suriye'ye kendimiz girmek istemiyorduk" ifadelerini kullanan Gabriel'in konuşması Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından da paylaşıldı.

Maybrit İllner'in yönettiği açık oturuma katılan eski Bakan şu ifadeleri kullandı:

"Kürtler bizim en iyi müttefikimizdi, öyle ki batı olarak onları kullandık diyebiliriz. Çünkü kendimiz girmek istemedik. Şunu hatırlatmak isterim, Suriye’de savaş çıktığında, o dönemin başbakanı Erdoğan demişti ki, Suriye’de uçuş yasağını getirmeliyiz yoksa Esed halkını bombalayacak. Bunu yapamayız diyen ilk Avrupa ve Almanya idi."

PKK'nın geçmişten bu yana tanıdıkları bir örgüt olduğunu belirten Sigmar Gabriel, "PKK’nın eylemlerini 80’li, 90’lı ve 2000’lerin başından biliyoruz. Otobanlarda yanan lastikler, blokajlar. Hukukun üstünlüğünü sağlamaktan başka bir şey yapamayız. Şunu tekrar söylemek istiyorum, Kürtler hakkında konuşuyoruz, bu ülkede o Kürtler hakkında konuşmuyoruz. Yasaklanmış bir örgütten bahsediyoruz. Yasak olması Türkiye’de suç işledikleri için değil burada suç işledikleri için." ifadelerini kullandı.