Arabi21 tarafından sunulan raporda, Suriye rejiminin kendisine uygulanan yaptırımları atlatmak için organize bir hayali şirketler ağı kurduğu saptandı.

Suriye'de kurulan şirketler, paravan şirket olarak faaliyet göstermek amacı ile hisse satın alımını ve şirketlerin yönetimini kapsıyor.

Bu paravan şirketlerin sahiplerinin Suriye rejimi Başkanı Beşar Esed ve yaptırım uygulanan kişiler de dahil olmak üzere Suriye'deki güçlü iş adamları ile açık bir ilişkisi olduğunu kaydedildi.

Gazete, Suriye'deki işletme sahipliğinin karmaşıklığının, rejim ve maliyesi için güçlendirici bir faktör olduğunu ve dış güçlerin rejimin üst düzey üyelerine karşı etkili yaptırımlar uygulama kararlarını karmaşıklaştırdığını söylüyor.

“YAPTIRIMLARDAN KAÇKMAK REJİMİN İŞİ”

Haberde, Suriye Ekonomi Bakanı Muhammed Samer El Halil'in Ekim ayında “Yaptırımlardan kaçınmanın Suriye'nin işi haline geldiğini” söylediğini kaydedildi.

Ekim ayında kurulan 'Trapest, Genros ve Super Brandy' adlı üç şirketin, hisselerinin çoğuna, karmaşık bir bağlantı ağı aracılığıyla Suriye rejimiyle güçlü bir ilişkisi olan bireylerin sahip olduğu belirtiliyor.

Yeni şirketlerin sahiplerinden biri, 2022 yılında ülkedeki üçüncü telekom şirketi olmak için lisans verilen Wafa GSC'nin bir parçası olan Telespace'in ortaklığına sahip Ali Najib İbrahim.

Wafa GSC'nin başka bir sahibi daha var, ABD ve İngiltere yaptırımlar uyguladığı Esad'ın danışmanı ve cumhurbaşkanlığındaki mali ve ekonomik ofisin yöneticisi olan Yaşar Hüseyin İbrahim.

Yeni hayalet şirketlerin diğer iki sahibinin 20 yaşındaki Rana Ahmed Khalil ve 21 yaşındaki Rita Ahmed Khalil olduğunu belirterek, Telespace şirketinin yarısına sahip olan Ahmed Khalil Khalil'in kızları olduklarını kaydetti.

“AVRUPA BU ŞİRKETLERİN PEŞİNE DÜŞMELİ”

Arabi21, Suriye rejimi tarafından kullanılan paravan şirketler ağının amacının yaptırımlardan kaçınmak, yasadışı ticareti korumak ve ekonomiyi finanse etmek ve Batılı hükümetlerin herhangi bir yaptırım modernizasyonu girişimini geride bırakmak olduğunu söyledi.

Buna karşılık, Suriye Hukuki Geliştirme Programı'nın önde gelen araştırmacısı İyad Hamed, hayali şirketlerin peşinden koşmaya devam etmenin önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu şirketlerin varlıkları dondurmak rejimin insan haklarını ihlal etmek için kullandığı kaynakları kurutma sürecinin önemli bir parçası.” olduğunu söyledi.

Hamed ayrıca, yeni Biden yönetimi yaptırımlarının, Esed rejimiyle bağlantılı birkaç Suriyeli önemli şahsiyete yaptırım uygulayan önceki yönetim gibi kararlı olmadığını kaydetti.