Etiyopya ile ayrılıkçı Tigrayan Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) arasında gerçekleşen ve sadece beş ay süren ateşkes anlaşması Eritre'nin Tigray'a saldırması ile bozuldu.

Ateşkesin bitmesini beklemeden saldırıya geçen Eritre ordusu TPLF ile sürdürülen çatışmalarda başarılı olmak için asker sayısını arttırmaya çalışıyor. Bunun için ülkede tüm nüfus için seferberlik ilan edildiği yerel kaynaklarca bildirildi. Eritre Bilgi Bakanı Yemane Gebremeskel konuyla ilgili yaptığı açıklamada sadece kısmi seferberlik ilan edildiğiniIfade ediyor. Eritre hükümeti sadece 55 yaş altındaki yedekleri cepheye gönderdiklerimi duyurdu.

Eritreli askeri yetkililer Etiyopya'nın Tigray'a karşı verdiği savaşta tüm askeri gücüyle yanında yer alıyor. Eritreliler ise iki yıldır süren bu kanlı savaşta yeralmak istememlerine rağmen yetkililerin büyük bir cezalandırma kampanyası ile karşı karşıyalar.

Ertire hükümeti sadece askerden kaçanlara değil aynı zamanda onların saklanmasını sağlayanlara da ağır cezalar verebiliyor. Ülkede gözaltına alınan birçok kişi rejim tarafından gizli tutulan toplama merkezlerine götürüldüğü ve bu merkezlere çok kötü şartlarda tutuldukları belirtiliyor. Ülkede sadece erkekler değil aynı zamanda kadınlar da askerlik görevi için çağırılıyor.

Eritre, Etiyopya'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından geçen 28 yılda, 1995'te Yemen, 1996'da Sudan, 1998'den 2000'e kadar Etiyopya ve 2008'de Cibuti ile savaştı.

Ülkede zorunlu askerlik hizmetinin 18 ay sürmesi gerekikirken bu süresiz hale getirildi. Son yirmi yılda, on binlerce genç Eritreli, zorunlu askerlikten kaçmak için ülkeyi terk etti.