Apple ve Tesla'nın pek çok ortak noktası ve farkı var. Apple akıllı telefonu icat etmedi ve Tesla elektrikli arabayı icat etmedi, ancak her biri, geriden gelmek ve kendi pazarlarının ayrılmaz bir parçası olmak için baş yöneticilerinin kendine özgü vizyonlarını takip etti.

Yıllar geçtikçe, Loup Ventures'tan Gene Munster ve Morgan Stanley gibi Wall Street uzmanları, Tesla'yı otomobil endüstrisinin Apple'ı olarak adlandıracak kadar ileri gitti.

Hatta bazı analistler Tesla'nın 2030'a kadar Apple'dan daha değerli olup olmayacağını bile sordu.

Steve Jobs'un Apple'ı sabit, tutarlı (kesinlikle kusurluysa da) bir el ile yönettiği yerde, Musk'ın düzensiz liderlik tarzı ve son derece halka açık kişiliği, iki teknoloji efsanesinin çok az ortak noktası olduğunu gösteriyor. Ve bu, iPhone'un dayanma gücüne sahip olmayabileceğine dair işaretler gösteren Tesla'nın otomobil işi için büyük bir risk olarak karşımıza çıkıyor.

TESLA BİR SONRAKİ APPLE DEĞİL

Hem Apple hem de Tesla'nın ilk hamle avantajı vardı, bu da pek çok analistin iki marka arasında paralellikler kurmayı sevmesinin bir başka nedeni. Ama aralarında önemli farklar var.

Tesla, 2008'de ilk modeli Roadster'ı piyasaya sürdüğünde, piyasadaki ilk EV'lerden biriydi, ancak yine de yıllarca üretim cehennemi ve bazı ciddi mali sıCNNTkıntılarla mücadele etti.

Tesla en çok satan elektrikli otomobillerle ortaya çıktığında, Tesla Model Y ve Tesla Model 3, Kuzey Amerika'da hakim bir pazar payına sahipti.

İlk kitlesel pazar akıllı telefonunu piyasaya süren Apple ise, daha ucuz rakipler piyasaya akın etmeye başlasa bile ABD'deki hakim pazar payını elinde tutmayı başardı. Şimdi Tesla'nın aynısını yapıp yapamayacağı çok belirsiz.

Öte yandan, EV'lerin dışındaki otomotiv endüstrisi parçalanmış durumda. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota, 2021'de yalnızca yüzde 10,5'lik bir pazar payına sahipti ve Apple'ın ABD'de sahip olduğu yüzde 55'lik pazar payına yakın bile değil.

BİR ARABA BİR İPHONE OLAMAZ

Paul Krugman'ın geçen ay New York Times köşesinde belirttiği gibi, iPhone'un rekabete direnmesinin nedenlerinden biri ağ etkilerinden yararlanmadır: "Herkes kendi ürünlerini kullanıyor çünkü herkes kendi ürünlerini kullanıyor."

Ekonomist Noah Smith bülteninde Apple'ın ağ etkisine bir örnek verdi:

Geliştiriciler, çok sayıda uygulama kullanıcısı olduğu için iOS için uygulamalar oluşturuyor. Müşteriler, büyük ve dinamik bir uygulama ekosistemi olduğu için iPhone satın alıyor.

Smith'in belirttiği gibi Tesla, ülke çapında çok daha hızlı şarj sağlayan, ancak yalnızca Tesla sahiplerine sunulan Supercharger istasyonları ağı oluşturmaya çalıştı. Ancak hükümet müdahalesi tehdidi ve federal fon vaadi, Musk'ı Tesla'nın Süper Şarj istasyonlarını tüm elektrikli araç sahiplerine açmaya ikna etmeye yetti.

ELON, STEVE JOBS DEĞİL

Jobs, ana ürünü olan ve gelirinin çoğunu oluşturan iPhone'u koruyan kararlar alırken, rakipleri birinci sınıf amiral gemisi telefon olarak yerini almaya çalışmıştı.

Ancak Twitter saplantısının Tesla'ya zarar verdiğini haykıran artan bir analist korosu ile Twitter'da hiç bitmeyen bir fiyaskoya karıştı.

Bu arada Tesla, üretim hedeflerini kaçırdı, arabaları taşımak için ağır indirimler sunmaya zorlanıyor ve rakiplerinin daha iyi fiyatlandırma ve daha iyi incelemelerle yeni modeller çıkarmasını izliyor.