Ukrayna'nın işgalinin ardından ABD ve Rusya bir kez daha karşı karşıya geldi. Rusya'nın ABD İHA'sının üzerine yakıt dökerek düşürmesi iki ülke arasındaki iplerin yeniden gerilmesine neden oldu. ABD, Rus güçlerinin İHA'yı bulması endişesi içindeyken Rus basınının iddiası, İHA'nın bulunduğu yönde oldu.

Rus basınına göre Rusya, ABD'nin İHA'sını Karadeniz'de tespit etmeyi başardı. Kırım'da yayın yapan ForPost gazetesinin Rus Dışişleri'nden bir yetkiliye dayandırdığı habere göre, MQ-9 Reaper İHA'sı denizin 900 metre derinliğinde bulundu. Bir sualtı robotu aracılığıyla tespit edilen İHA'nın çıkarılması için çalışmaların devam ettiği öne sürüldü.

RUSYA'DAN SUÇLAMALAR

ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı (EUCOM), iki Rus Su-27 uçağının Karadeniz'de ABD’ye ait MQ-9 İnsansız Hava Aracını taciz ettiğini, uçaklardan birinin çarptığı MQ-9'un uluslararası sulara düştüğünü duyurmuştu. Olayı “çok tehlikeli ve profesyonellik dışı” olarak tanımlayan ABD, Rusya’nın Washington Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığına çağırmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı ise, olayda savaş uçağının ABD İHA'sına çarptığını reddederek İHA'nın “ani manevra” sonucu düştüğünü savunmuştu. Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoli Antonov da ABD İHA'sının Ukrayna ordusuna bilgi taşıma görevi yürüttüğünü öne sürmüştü.

ABD ‘YANLIŞ ELLERE GEÇMEMELİ’ DEMİŞTİ

ABD Savunma Bakanlığı, dün Rus savaş uçaklarının ABD ordusuna ait insansız hava aracının yanından geçtiğini ve araca hasar verdiğini gösteren bir videoyla Rusya'ya yanıt verdi.