Donbas’taki Rus yanlısı ayrılıkçılar, 11 Mayıs 2014’te sözde halk oylamalarıyla Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti isminde iki ayrı yönetim oluşturdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise tüm itidal mesajlarına rağmen, önceki akşam yaptığı açıklamada Donbas’ın tarihsel olarak Rusya'nın bir parçası olduğunu ifade ederek, Ukrayna’nın doğusunda ilan edilen sözde yönetimleri tanıma kararı aldı.

Ukrayna'nın doğu kesiminde yer alan Donetsk bölgesinin kuzey ve orta kısmı ile Luhansk bölgesinin güney kısmını içine alan, kamuoyunda Donbas veya Donbass olarak da bilinen Donetsk Havzası bir kez daha dünya kamuoyunun gündemine oturdu.

DONBAS NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Peki, 2014’ten bu yana, Ukrayna ordusundan 4 bin 100, Rus yanlısı ayrılıkçı gruplardan 5 bin 650, 3 bin 350 de sivil olmak üzere 13 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Donbas neden bu kadar önemli?

Rusya, sınır hattında Harkov, Sumi, Çernigiv gibi başka şehirler de bulunmasına rağmen neden özellikle Donetsk ve Lugansk’ı elinde tutmak istiyor?

Öncelikle, Avrupa Birliği (AB) ile yakın ilişkiler kuran Kiev yönetiminin faaliyetlerinden rahatsız olan Rusya, güvenlik endişelerini bahane ederek Ukrayna’yı Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne (NATO) karşı ileri bir karakol olarak elinde tutmak istiyor.

Öte yandan 100 milyon ton civarındaki kömür rezerviyle Avrupa'nın dördüncü büyük maden bölgesi olan Donetsk Havzası, Rus uzay ve havacılık sanayisi ile savunma sanayi için büyük önem arz ediyor. Rus savaş helikopterlerinin motorları ve tankların yapımında kullanılan demir bu bölgeden temin ediliyor.

RUSYA BİR TAŞLA İKİ KUŞ VURMUŞ OLACAK

Yani Ukrayna topraklarının yüzde 5’ini oluşturmasına rağmen gayri safi milli hasılanın (GSMH) yüzde 20'sini ve ihracatının dörtte birini karşılayan Donbas, sınırın her iki bölgesi için de ağır sanayi kompleksleri ve madencilik sektörünün yoğunlaştığı bir merkez olarak öne çıkıyor.

2008’de Güney Osetya ve 2014’te Kırım’da istediğini elde eden Kremlin'in ise bu bölgeyi elinde tutarak, hem Batı blokuna karşı nüfuz alanını genişletmek hem de ağır sanayi yatırımları için ihtiyaç duyduğu hammadde ihtiyacını karşılamak istediği ifade ediliyor.