Rusya- Ukrayna savaşının neden olduğu enerji krizi hem günlük yaşamı hem de ekonomide tüm sektörleri olumsuz etkiledi. Savaşla birlikte enerjinin önemi bir kez daha gözler önüne serilirken Doğu Akdeniz’de keşfedilen ve keşfedilecek potansiyel petrol ve doğalgaz kaynakları enerji piyasasında denklemleri yeniden oluşturacak.

Gelecek yıllarda enerji maliyetlerinin ekonomideki üretimi, rekabeti ve ticareti büyük ölçüde belirleyeceği göz önünde bulundurulduğundaenerji potansiyeline sahip Doğu Akdeniz stratejik öneme sahip hale geliyor.

Yeni Şafak yazarı Erdal Tanas Karagöl, bugünkü yazısında Hem Doğu Akdeniz'de sınırı olan ülkelerin hem de bu bölgede keşfedilecek hidrokarbon kaynakların uluslararası piyasalara taşınmasında rol alacak ülke ve ülkelerin enerji arz güvenliğinde Doğu Akdeniz bölgesinin hayati derecede önemli olacağını vurgulayarak Doğu Akdeniz bölgesinde keşfedilen ve keşfedilecek yeni doğalgaz ve petrol kaynakları sayesinde bölgede başta enerji olmak üzere birçok dengenin değişme potansiyeli oldukça yüksektir.” ifadelerini kullandı.

Doğu Akdeniz bölgesinin keşfedilecek yeni kaynaklar sayesinde bölge ülkelerinin dışarıya enerji bağımlılığının düşürülmesi, enerjide özellikle bu dönem artan fahiş fiyatlar dolayısıyla artan faturaların düşürülmesi belki de artık dışarıya bağımlılığı sona erdirilmesi açısından kritik bir bölge olduğunun altını çizen Karagöl,En önemlisi de enerjinin ekonomi başta da cari açık için tehdit olması nedeniyle, enerji ithalatının düşmesi, cari açığın azalması ve ekonomik büyüme için en büyük engelin ortadan kalkmasına önemli katkı yapacaktır.” dedi.

Karagöl, Doğu Akdeniz’de keşfedilecek yeni kaynaklar ile hem bölgede hem de doğalgazda oluşacak denklemde Türkiye’nin yerini almasının çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Türkiye'nin bu denklemde hem sınırları olduğu için en önemli aktör hem de bu bölgedeki kaynakların Avrupa ülkelerine taşınmasında merkez ülke konumuna sahip olduğu tartışma götürmez.

Türkiye’nin bu bölgede keşfedilecek doğal gazın uluslararası pazara ulaştırma konusunda coğrafi konumu gereği tartışmasız üstünlüğü bulunmaktadır.”